Njemačka prekida izvoz oružja u Saudijsku Arabiju. Za BiH je to glavno tržište

0

Njemačka neće izvoziti naoružanje u Saudijsku Arabiju dok ne bude riješeno ubistvo novinara Džamala Kašogija, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ona je na konferenciji za novinare ponovila osudu ubistva Kašogija za koje je Saudijska Arabija priznala da se desilo unutar konzulata u Istanbulu.

“Prvo, osuđujemo ovaj čin na najstrožiji mogući način. Drugo, postoji hitna potreba da se razjasni šta se desilo i da počinioci odgovaraju za ono šta su učinili”, rekla je Merkel.

Što se tiče izvoza naoružanja, kaže Merkel, to se neće desiti pod trenutnim okolnostima.

Saudijska Arabija juče je saopštila da je novinar Džamal Kašogi, koji se vodio kao nestao od 2. oktobra kada je ušao u konzulat te zemlje u Istanbulu, ubijen u tuči unutar objekta i da su dva zvaničnika otpuštena zbog njegove smrti, prenijela je Srna.

Kako je BiznisInfo ranije pisao, Saudijska Arabija je najveći kupac oružja i municije iz BiH, a prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH.

BiH je u prvih osam mjeseci ove godine u Saudijsku Arabiju izvezla robe u ukupnoj vrijednosti od oko 41 milion KM, od čega se skoro 33 miliona odnosi na oružje i municiju.

Ova država je prema zvaničnim podacima ove, ali i prethodnih godina, bila najveći kupac bh. oružja i municije. 

BiH zvaničnici se nisu oglašavali ovim povodom. 

Za nadati se da će se situacija brzo riješiti i da će se izbjeći dalje zaoštravanje odnosa Saudijske Arabije i Zapada