Njemačka policija pretražuje Opelove urede

0

Njemačko tužiteljstvo i policijski istražitelji pretražili su urede njemačkog proizvođača automobila Opela u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu u sklopu istrage o mogućem manipuliranju emisijama štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Istraga obuhvaća 95.000 vozila s motorima Euro 6d kako bi se utvrdilo je li softver za upravljanje ispušnim plinovima korišten za manipuliranje razinom emisija, priopćeno je u ponedjeljak iz frankfurtskog ureda državnog tužiteljstva.

Navedeni motori koriste se u modelima Opel Insignia, Zafira i Cascada Bild, potvrdila je Nadja Niesen iz frankfurtskog ureda državnog tužiteljstva.

U policiji i Opelu potvrdili su pretragu ureda.

“Potvrđujemo da se provode policijske mjere koje su u tijeku”, izjavio je za novinsku agenciju AFP glasnogovornik policije u saveznoj zemlji Hessen.

Iz Opela su priopćili da “ured državnog tužitelja u Frankfurtu provodi istrage u sklopu predistražnog postupka vezano za ispušne plinove na lokacijama u Ruesselsheimu i Kaiserslauternu”.

Bez detalja

“U ovom trenutku ne možemo komentirati detalje istraga koje su u tijeku. Kompanija u potpunosti surađuje s vlastima. Opel potvrđuje da su njegova vozila u skladu s nadležnim propisima” , poručuju iz kompanije.

Njemački visokotiražni dnevnik Bild prvi je izvijestio o pretragama u Opelovim uredima, napominje Reuters.

Opelovi modeli Insignia, Zafira i Cascada projektirani su još u vrijeme kada su Opel i sestrinski brend Vauxhall bili u vlasništvu General Motorsa (GM), koji je 2017. godine prodao Opel PSA Groupu.

U francuskoj kompaniji nisu željeli komentirati istragu.

U Opelu su 2016. priznali da je u model Zafira ugrađen softver koji u određenim uvjetima isključuje sustave upravljanja emisijom štetnih plinova. Tada su tvrdili da samo koriste rupu u zakonu. 

Manipuliranje sustavom upravljanja emisije štetnih plinova pod povećalom je od 2015. godine kada je Volkswagen priznao da je 11 milijuna njegovih automobila opremljeno softverom koji na regulatornim testovima prikazuje nižu emisiju štetnih plinova nego za vrijeme vožnje. Zbog toga su se suočili s kaznama u vrijednosti više milijardi dolara.

Hina