Njemačka planira veliki “uvoz stranaca”

0

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da bi populacija te zemlje mogla snažno da poraste narednih godina jer vlada nastoji da podstakne imigraciju kako bi spriječila nedostatak radne snage i krizu penzionog sistema, prenosi Reuters.

Vlada radi na privlačenju stranih radnika i procjenjuje se da će stanovništvo porasti za sedam posto na 90 miliona do 2070. godine, rekao je Šolc na forumu građana u Potsdamu, nedaleko od Berlina.

Njemačka vlada je prošlog mjeseca dogovorila planove za reformu zakona o imigraciji, jer Berlin nastoji da otvori tržište rada za prijeko potrebne radnike izvan Evropske unije.

Vlada je saopštila da želi da podstakne imigraciju i obuku kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom kvalifikovanih radnika koji opterećuje njemačku ekonomiju u vrijeme slabljenja rasta, uz starenje stanovništva koje vrši pritisak na javni penzioni sistem.

Šolc je rekao da trenutni rast stanovništva dijelom zbog rastuće imigracije znači da vlada možda neće povećati doprinose za penzije prije kraja svog mandata 2025.

Njemački zavod za statistiku saopštio je prošle sedmice da će broj stanovnika ove godine vjerovatno porasti za milion, na 84 miliona zbog migracije iz Ukrajine.

Ovaj broj bi mogao dostići 90 miliona u narednim decenijama, ako imigracija bude visoka, dodaje se, prenosi BizLife.