Njemačka najavljuje gradnju željezničkog tunela prema Češkoj

0

Njemačka je objavila da planira izgraditi željeznički tunel kroz Rudnu goru kako bi poboljšala veze sa Češkom i rasteretila prometno zagušenu dolinu Labe.

Željeznički tunel gradio bi se na potezu od njemačkog grada Heidenaua do češkog grada Ústí na Labi i bio bi dugačak tridesetak kilometara.

Razmatrane su i druge opcije, ali je zaključeno da je tunel najbolje rješenje, iz ekonomskih, ekoloških i tehničkih razloga, objasnila je u ponedjeljak njemačka državna željeznička kompanija Deutsche Bahn.

Projekat ima prioritetni status za evropsku infrastrukturu, budući da su željezničke pruge kroz dolinu Labe gotovo maksimalno opterećene, a prijete im i poplave.

Tunel bi skratio putovanje od Praga do Dresdena s 2.5 sati na samo jedan sat, poboljšao bi i saobraćajne veze Njemačke s Bečom, Bratislavom i Budimpeštom i bio bi dio šireg evropskog željezničkog koridora na potezu od njemačkih luka na Sjevernom moru i Baltiku do Istanbula i Atene.

Radovi će početi tek 2032., i trajat će oko 12 godina

Projekat će također povećati kapacitete za prijevoz tereta na ključnoj vezi između Njemačke i ostalih srednjoevropskih zemalja, rekao je Martin Walden, direktor Deutsche Bahna u njemačkoj saveznoj zemlji Saskoj, gdje će se tunel graditi.

Radovi na gradnji tunela trebali bi, po sadašnjim planovima Deutsche Bahna, početi tek oko 2032. godine i trajati oko 12 godina.

Hina