Njemačka kompanija čije ste proizvode vjerovatno koristili – u velikoj krizi

0

Kriza u najvećoj evropskoj ekonomskoj sili se nastavlja, a sve više kompanija je u opasnosti

Tvornica baterija i akumulatora, Varta suočava se s finansijskim teškoćama uprkos velikom tržištu i prodajom širom Evrope.

Iako su poduzete određene mjere za stabilizaciju poslovanja, poput ulaganja poduzetnika Michaela Tojnera od 50 miliona eura i produženja ugovora s bankama, firma i dalje traži finansijsku pomoć od ulagača i banaka, prenosi Fenix-magazin.

Nelojalna konkurencija iz Azije, pad potražnje i kibernetički napad koji se dogodio u februaru, samo su neki od razloga koji su doveli do trenutne krize u tvornici.

Potražnja za malim litij-ionskim baterijama oscilira, dok je oslabila i potražnja za kolektorima električne energije proizvedene pomoću solarnih sistema.

Firma se također suočava s problemima u opskrbnim lancima i niskim cijenama komponenti.

Puno ljudi pred otkazom

Finansijska šteta koja je nastala zbog kibernetičkog napada još uvijek nije precizno procijenjena, što je rezultiralo odgodom prezentacije konsolidiranih finansijskih izvještaja za prošlu godinu.

S obzirom na trenutnu situaciju, ostaje neizvjesno što će se događati s tvornicom koja zapošljava oko 4.700 ljudi.

Varta je samo jedan od mnogih primjera firmi koje se suočavaju s krizom u njemačkoj ekonomiji. Nedavno je 30 građevinskih firmi proglasilo stečaj, dok su i druge industrije, poput trgovine, također pogođene krizom.

S obzirom na ove izazove, budućnost Varte i drugih firmi ostaje neizvjesna.