Njemačka je ove godine izvezla oružja u vrijednosti više od osam milijardi eura

0

Njemačka vlada odobrila je ove godine izvoz oružja vrijedan 8,35 milijardi eura. U historiji SR Njemačke samo je lani izvoz oružja bio veći i vrijedio je 9,35 milijardi eura.

Više od četvrtine oružja otišlo je u Ukrajinu ove godine, od 1. januara do 22. decembra, podaci su koje je objavilo Ministarstvo ekonomije na zahtjev zastupnice Ljevice Sevim Dagdelen. Uvid u dokument ima agencija dpa.

Stranke vladajuće koalicije – socijaldemokrati i zeleni – prošle su godine zatražile da se zapravo smanji izvoz oružja i da se usvoji odgovarajući zakon o kontroli isporuka. No, rat u Ukrajini donio je prekretnicu.

U svom govoru u veljači, kancelar Olaf Scholz najavio je raskid s načelima kojih se Njemačka držala desetljećima: ne slati oružje u područja gdje postoje sukobi, prenio je SEEbiz.

Vlada je tada odobrila izvoz oružja u Ukrajinu u iznosu od 2,24 milijarde eura. Nestalo je i teško naoružanje – protuzračni tenkovi Gepard, 14 haubica 2000, pet višecijevnih raketnih bacača i protuzračni sustav Iris-T.

No, Njemačka je u druge zemlje izvezla oružje “teško” više od šest milijardi eura. Usporedbe radi, u 16 godina vladavine Angele Merkel brojka od šest milijardi premašena je samo pet puta.

Na popisu zemalja u koje je iz Njemačke isporučeno najviše oružja, nakon Ukrajine, nalaze se Nizozemska (1,83 milijarde eura), SAD (863,7 miliona), Velika Britanija (453 miliona) i Mađarska (249,2 miliona) – sve četiri su članice NATO-a.

Među prvih 10 su Australija (196,1 milion eura), Singapur (175,1 milion) i Južna Koreja (166,5 miliona), koje nisu članice NATO-a niti Evropske unije. Australija je, međutim, u statistici izvoza u rangu sa zemljama NATO-a.

Izvoz oružja u treće zemlje u ukupnoj je vrijednosti pao sa 63,6 na 38,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Za visok udio u 2021. najviše je zaslužan Egipat kojemu je vlada Angele Merkel odobrila slanje ratnih brodova, sistema protivzračne obrane i drugog naoružanja za 4,34 milijarde eura.

Prošla je vlada u posljednjih devet dana lani odobrila izvoz od gotovo pet milijardi eura, iako je bila u tehničkom mandatu. Zato je oborila rekord s više od devet milijardi eura vrijednim oružjem koje su izvezle njemačke firme.