Njemačka ipak neće imati rekordan pad?

0

Dugo je djelovalo izvjesno da će njemačka ekonomija ove godine zabilježiti najveći pad od Drugog svjetskog rata, ali šef instituta IFO, Klemens Fuest, kaže da je sada prognoza ipak znatno bolja.

Institut za istraživanje privrede Univerziteta u Minhenu (IFO) iznio je novu prognozu prema kojoj će privredni pad Njemačke u ovoj godini biti samo 5,2 posto.

To je manji pad od onog koji za sada očekuje njemačka vlada od 5,8 posto i daleko manji od prethodne procjene IFO-a, koji je ljetos očekivao minus od 6,7 posto.

Ukoliko se nova prognoza ostvari, to bi bio važan uspjeh – izbjegao bi se negativni rekord od Drugog svjetskog rata koji trenutno drži 2009. godina, kada je svjetska finansijska kriza oborila njemačku ekonomiju za 5,7 posto.

Velika pomoć države

– Neki (njemački) trgovinski partneri su se zapanjujuće brzo oporavili, posebno Kina. U julu je izvoz u Kinu bio otprilike isti kao prethodne godine – kaže u razgovoru za Dojče vele (DW) šef prestižnog instituta IFO Klemens Fuest.

– Uz to je politika zagrabila za mnogo novca i njime podržala privredu – dodaje Fuest, misleći na paket pomoći od oko 130 milijardi eura.

Država je tokom najžešćeg udara na proljeće isplaćivala dvije trećine plate radnicima poslatim na prinudne odmore, i podržala male privrednike čiji je posao ili sasvim stao ili je znatno ispaštao tokom zatvaranja.

Zaduženje države dostiže tako 80 posto BDP-a, ali Fuest računa da je Njemačka tako dobro prošla.

– Kad privredi krene bolje biće više poreskih prihoda, a manje rashoda, recimo za podršku nezaposlenima – rekao je on.

Sagovornik DW-a, ipak, ne vjeruje da će Njemačka moći da se vrati takozvanoj “crnoj nuli”, to jest izbalansiranom budžetu prije 2023. godine.

Nekima dobro krenulu tokom krize

Upitan o mogućem talasu bankrota koji bi pogodio preduzetnike kada isteknu mjere pomoći, Fuest kaže:

– Ogromne probleme imaju gastronomija, turistička ili sajamska branša. Imamo čak teškoće u nekim oblastima industrije poput proizvodnje mašina i automobila, ni tu ne ide sve kao po loju. Ali postoje druge grane privrede koje su se vrlo dobro razvile, recimo posao sa biciklima ili proizvodnja namještaja. To nas je odvelo do ove poboljšane prognoze – navodi šef instituta IFO.

Ipak, Fuest upozorava da prognoza privrednog razvoja nije proročanstvo.

Tako su stručnjaci IFO-a, izradujući prognozu, pretpostavili da do kraja godine neće biti divovskog drugog talasa korone u Njemačkoj, kao ni tvrdog Bregzita ili ponovnog rasplamsavanja ekonomskog rata SAD i Kine.

– Naravno, sve to može da se odigra i drugačije – dodaje Fuest.