Njemačka industrijska proizvodnja u padu

0

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je pala u februaru, drugi mjesec zaredom, saopštilo je u petak Ministarstvo ekonomije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju se navodi da je proizvodnja manja za dva posto u odnosu na prethodni mjesec. Neočekivani pad uslijedio je u januaru za 1,6 posto. Oštra zima koja je sprječavala izgradnju mogla bi biti faktor pada industrijske proizvodnje, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da povećanje poslovnog povjerenja i tvorničkih narudžbi ukazuju na “pozitivne izglede za industrijske aktivnosti u narednim mjesecima”.

Njemačka ekonomija je u prošlogodišnjem četvrtom kvartalu porasla za 0,3 posto u odnosu na prethodni tromjesečni period.

Savezni zavod za statistiku saopštio u petak da je njemački izvoz povećan za 0,9 posto u februaru u odnosu na prethodni mjesec, dok je uvoz veći 3,6 posto.

Njemačka je ekonomija prošle godine prošla bolje u odnosu na neke druge evropske zemlje zahvaljujući proizvodnji, koja je za vrijeme pandemije manje pogođena nego sektor usluga.