Njemačka industrija mašina računa na ekonomije u nastajanju

0

Njemački proizvođači mašinaa očekuju rast potražnje u Brazilu, Rusiji, Kini i Indiji, objavilo je udruženje VDMA, upućujući na oporavak industrije širom svijeta.

Poslovno je stanje trenutno pozitivno, a izgledi za drugu polovinu godine obećavajući, objavila je VDMA u četvrtak.

Među problemima izdvajaju ograničenja putovanja i nestašicu sirovina i repromaterijala.

Prihodi u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini, skupini velikih ekonomija u nastajanju, rast će ove godine po dvocifrenim stopama, predviđaju članice udruženja.

“Mašinski sektor potpuno se oporavio nakon prošlogodišnjeg pandemijskog šoka, posebno u Kini”, ističu u VDMA, navodeći da je 61 posto anketiranih kompanija u Kini poslovnu situaciju ocijenilo dobrom. Više od trećine drži da je zadovoljavajuća a samo četiri posto smatra je lošom.

U Rusiji kompanije su prošle godine povećale prihode unatoč pandemiji, a ove bi godine trebali porasti nešto više od 10 posto, objavili su iz VDMA.

U Indiji, koja se bori sa smrtonosnim valom virusa, gotovo polovina anketiranih kompanija navela je da su njihove narudžbe trenutno iznad uobičajenog nivoa.

Sve veći broj zaraženih u azijskom divu vjerojatno će usporiti oporavak industrije i 49 posto anketiranih kompanija očekuje da će narudžbe ostati nepromijenjene u sljedeća tri mjeseca. Oko 19 posto misli da će se smanjiti, a 32 posto da će porasti.

U Brazilu, najvažnijem tržištu i proizvodnoj lokaciji industrije mašina u Latinskoj Americi, 35 posto anketiranih kompanija poslovnu situaciju ocjenjuje dobrom, a 60 posto njih zadovoljavajućom.

Hina