Njemačka ekonomija oporavlja se punom parom

0

Njemača ekonomija punom se parom oporavlja od koronakrize, izvijestilo je u srijedu ministarstvo ekonomije, naglasivši da su izgledi za industriju i dalje pozitivni, unatoč problemima u opskrbi repromaterijalima.

Aktivnosti su blago oslabile u pojedinim granama industrije, a taj će se trend vjerovatno nastaviti i u idućim mjesecima, procjenjuje ministarstvo, odsjećajući da se problemi u nabavi repromaterijala sada očituju i u padu proizvodnje, posebno u automobilskoj industriji.

Izvor problema nije slaba potražnja, već ponuda, naglašavaju u ministarstvu, ukazujući na skok inozemne potražnje u proteklim mjesecima i na kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Ističu i oporavak uslužnog sektora i procjenjuju da će ekonomija, nakon pada u prva tri mjeseca, vjerovatno ponovo “osjetnije” porasti u drugom tromjesečju.

U drugoj polovini godine rast bi trebao dodatno ubrzati, dodaju, upozoravajući ipak na neizvjesnost koju stvara pojava novih mutacija koronavirusa i njihov potencijalni utjecaj na ekonomske aktivnosti.

Inflacija bi po njima trebala porasti na tri posto u drugoj polovini godine ili čak premašiti taj nivo, zbog niske poredbene osnovice u prošloj godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a u sklopu paketa poticaja ekonomiji u koronakrizi.

U 2022. trebala bi znatno oslabiti, procjenjuju u ministarstvu.

Hina