Njemačka će posljedice pandemije osjećati najmanje do 2025.

0

Njemačka privreda će osjećati posljedice pandemije korona virusa najmanje do 2025. godine, objavio je u danas Institut za istraživanje o zaposlenosti (IAB).

Stopa privrednog rasta će u idućih pet godina zbog koronakrize biti umanjena za 0,6 procentnih poena, rekao je koautor IAB izvještaja Enco Veber.

Tržište rada suočeno je sa dugoročnim padom broja zaposlenih, za oko neto 200.000 do 2025. godine, kazao je Veber, prenosi SEEbiz.

Dugoročne posljedice pandemije najviše će pogoditi sektore maloprodaje, poslovnih usluga, ugostiteljstva, prevoza i vazduhoplovstva, upozorili su iz IAB-a.

Pozitivne efekte očekuju u sektorima informacijskih tehnologija, javnih usluga i farmaceutike.

IAG predviđa da će, povezano s pandemijom, ukupno biti ugašeno 500.000 radnih mesta, a 300.000 trebalo bi da bude otvoreno.

Pandemija je izazvala krizu koja je podstakla dramatične promjene, rekao je Veber, i poručio da se fokus usmjeri na obuku i kreiranje novih poslova kako bi se prevladala kriza.

Najnovije istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja Ifo pokazalo je da je optimizam u ključnoj njemačkoj autoindustriji u pogledu idućih mjeseci znatno ojačao u februaru, nakon turobnog zimskog razdoblja.

Ifov indeks očekivanja direktora za iduće mjesece porastao je za 15,1 bod, na 37 bodova, objavio je danas institut.

Indeks očekivanja proizvodnje još je snažnije porastao, na 35,3 boda, s minus 0,5 bodova u januaru.

Proizvođači automobila predviđaju rast izvoza, uprkos pandemiji.

Upozoravaju, međutim, da će za realizaciju poslova biti potrebno manje radnika, pa se mogu očekivati otkazi.

Njihove ocjene aktualne situacije su još uvijek većinom negativne, pa se odgovarajući Ifov indeks u februaru zadržao u negativnom području, na minus 2,3 boda.

U januaru je iznosio minus 7,7 bodova.