Nizozemska u junu otvara škole, muzeje i kafiće

0

Nizozemska će nastaviti sa ublažavanjem mjera i tokom juna zahvaljujući činjenici da broj zaraženih koronavirusom u ovoj zemlji i dalje opada kao i broj oboljelih na bolničkom liječenju, kazao je danas premijer ove zemlje Mark Rutte. 

Srednje škole otvorit će se 2. juna a osnovne će u potpunosti nastaviti aktivnosti 8. juna, kazao je Rutte pojašnjavajući odluku nizozemske vlade.

Ublažavanje mjera dolazi skoro dva i po mjeseca nakon što su sredinom marta u zemlji sa 17 miliona stanovnika uvedena različita ograničenja .

“Dobili smo prostor i sada se držimo uputa. Moramo se držati pravila jer smo svjesni da se virus opet može raširiti”, kazao je Rutte, prenijela je agencija Reuters. 

Kafići i restorani otvorit će se ponovo 1. juna, uz maksimumalan broj od 30 gostiju. Ljudi i dalje moraju držati udaljenost od 1,5 metra, osim članova istog domaćinstva.

Muzeji će se otvoriti no kako bi se izbjegla gužva karte će se moći kupiti samo on line.

Domovi za stare, u kojima je stopa infekcije bila relativno visoka, ponovo će biti otvoreni za posjetitelje no uz puno više testiranja kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Javni transport će nastaviti po starom rasporedu, sa obaveznim maskama za sve iznad 13 godina. Bit će dozvoljena nužna putovanja a u sredstvima javnog prevoza moći će se koristiti manje od polovine sjedala.

Teretane na čekanju

Teretane i plesne sale ostaće zatvorene a veliki sportski događaji zabranjeni, najvjerovatnije do 1. septembra.

Broj infekcija novim koronavirusom porastao je u Nizozemskoj za 108 na 44.249 a u posljednja 24 sata zabilježen je 21 smrtni slučaj.

Ukupno je od koronavirusa u Nizozemskoj preminulo 5.715 osoba.

B. Šutvić