Nisu mogli gledati da zemlja propada, pa napravili novi brend

0

Jakub Salkić iz Brantuca, koji trenutno živi u Sarajevu a po zanimanju je novinar, pokretač je novog brenda na tržištu BiH – Zlatna kap. Osim proizvodnje sokova, džemova i pekmeza, proizvodi i dodatke jelima.

Proizvodnjom se počeo baviti prije 10 mjeseci i tada je nastala Zlatna kap. Obrt je registrovan u općini Visoko, jer se tamo obavlja proizvodnja. Riječ je o porodičnom poslu, u koji su uključeni njegova porodica i porodica njegove supruge.

Shvatili smo da u Visokom i Bratuncu imamo velike površine neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta, mnogo voća. Cilj nam je bio da počnemo iskorištavati taj potencijal koji imamo. Tako smo se odlučili da počnemo prerađivati voće i povrće koje imamo i koje raste na našoj zemlji. Nismo mogli dozvoliti da zemlja zarasta, da propada voće koje su sadili naši očevi, djedovi…, kaže Salkić.

U Bratuncu imaju jabuke koje su stare i više od 80 godina, to su stare bosanske sorte koje je danas teško pronaći na tržištu. Također imaju šljive takozvane “požegače” koje su još samo u istočnoj Bosni opstale. Sada obnavljaju voćnjake i nastoje očuvati te sorte od izumiranja.

Trenutno se njihovi proizvodi mogu naći u pet marketa u Kaknju, te u Fojnici i Sarajevu. U Visokom su još u potrazi za partnerom s kojim će sarađivati, kao i u Zenici.

Također, u potrazi smo za adekvatnim ugostiteljskim objektima s kojima možemo ostvariti saradnju u smislu plasmana sokova u malim bocama od 0,2 litra. Tu smo u pregovorima sa jednim cijenjenim restoranom u Sarajevu, pa ćemo vidjeti kakav će biti ishod, kaže Salkić.

Ono što sami ne proizvode kupuju od drugih domaćih proizvođača, kao što je npr. bio slučaj sa kupinom koju su nabavili u Željeznom Polju.

S druge strane, borovnicu su brali u planini (kod Vareša), drijenjak u šumi oko Visokog, a aroniju su kupili u Ilijašu.

Plan koji već realiziramo je nabavka nove opreme, boljih mašina koje su nam potrebne za rad i kompletiranje proizvodne linije. S druge strane, plan nam je podizanje novih zasada voća, između ostalog kupine, ribizle itd. Također, planiramo podići i jedan plastenik za povrće, kaže Salkić za Agroklub.ba.