Ništa od povećanja akciza: Blokiran aranžman s MMF-om i krediti za autoput

0

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa četiri glasa “za” i pet glasova “protiv”, nije danas, u prvoj komisijskoj fazi, podržala set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Predloženim setom zakona predviđa se povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, za izgradnju autocesta i cesta.

Za principe predloženih zakona su glasali članovi Komisije: Predrag Kožul (HDZ), Amir Fazlić (SDA), Mirsad Isaković (SBB), Dušanka Majkić (SNSD), dok su protiv bili: Salko Sokolović, (bivši zastupnik SDA), Damir Bećirović (Demokratska fronta), Jasmin Emrić (A-SDA), te Nenad Lalić (SDS) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazanoj za 10. maj, parlamentarci će se izjasnjavati samo o negativnom mišljenju Komisije za finansije i budžet, ali ne i o setu zakona.

Prema Poslovniku o radu, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH može još jednom vratit Komisiji na razmatranje set zakona i to ukoliko ne usvoji negativno mišljenje Komisije.

Ukoliko Komisija za finansije i budžet PSBiH i drugi put da negativno mišljenje, predloženi zakoni će se povuči iz procedure.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi, ponovio je danas da, ako vlasti odgode usvajanje zakonskih rješenja radi povećanja akciza na gorivo, BiH neće dobiti drugu tranšu kredita u skladu s aranžmanom  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

To istovremeno znači da BiH ne može dobiti ni kredit EBRD-s i EIB-a za nastavaak cestogradnje, u iznosu od oko 860 miliona eura, jer BiH bez povećanja akciza ne može garantirati uredno servisiranje kredita.