Nikšić podržao aktuelne infrastrukturne projekte u Gračanici

0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u petak je s federalnim ministrima energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, te trgovine Amirom Hasičevićem posjetio Gračanicu.

Ovom prilikom održali su sastanak s gradonačelnikom Gračanice Nusretom Helićem s kojim je razgovarano o aktivnostima koje je potrebno poduzeti u ovom gradu.

Prije svega, to se odnosi na infrastrukturne projekte, među kojima je posebno važno vodosnabdijevanje.

Premijer Nikšić istakao je da je na sastanku razgovarano o nastavku vodosnabdijevanja u Gračanici, kao i projektima koji se odnose na saobraćajnice i završetak izgradnje sportske dvorane.

– To su sve stvari koje su interesantne za lokalnu zajednicu i zato smo o tome razgovarali – rekao je premijer Nikšić.

Dodao je da su ljudi u Gračanici pokazali izuzetno poduzetništvo, spremnost i opredjeljenost da rade i stvaraju.

To je razlog zašto Vlada Federacije BiH posebnu pažnju, prema riječima federalnog premijera, poklanja Gračanici.

– Gračanica je jedna od lokalnih sredina koje ostvaruju suficit kada je u pitanju odnos izvoza i uvoza. To sigurno Vlada mora prepoznati – zaključio je premijer Nikšić.

Ministar Hasičević istakao je da je Vlada opredijeljenja za infrastrukturne projekte, te da je spremna dati svoju podršku kako bi se osigurali bolji uslovi za život svih građana u Gračanici.

Gradonačelnik Helić naglasio je da postoje dvije mjesne zajednice, Lukavica i Škahovica, gdje je kritično vodosnabdijevanje, te se treba obnoviti mreža.

– U ovoj godini ove mjesne zajednice trebaju dobiti vodu. U tom pogledu podršku će pružiti Vlada Federacije BiH, a nešto sredstava dobili smo od Vlade TK – rekao je gradonačelnik Helić.

Nakon sastanka sagovornici su se uputili u obilazak sportske dvorane „Bazen“, čija je izgradnja u završnoj fazi. U budžetu Federacije BiH prošle godine je uvršteno 500.000 KM za završetak izgradnje ove dvorane.

Dvorana ima dva terena i konačno će učenici gračaničke Gimnazije i Mješovite srednje škole imati izvanredne uslove za tjelesno vaspitanje, a velike benefite dobijaju i dvoranski sportski klubovi. Ovim će biti potaknut i razvoj dvoranskog sporta, a gračanički klubovi će moći konačno igrati na svom terenu.

Pored postojeće Sportske dvorane Luke i školskih sala ovo će, istaknuto je tokom posjete, biti kapitalni resurs za gračanički dvoranski sport. Kapacitet gledališta je 1.200 sjedećih mjesta, a u slučaju korištenja teleskopa 2.300 gledalaca.

Također, tokom posjete Gračanici predstavnici Vlade Federacije BiH posjetili su fabriku za preradu plastike, trgovinu, uvoz-izvoz „VARIPLAST“ d.o.o., gdje je upriličen sastanak sa vlasnikom Mujom Hasićem i predstavnicima Udruženja poslodavaca.

Istaknuto je da je, s obzirom na dugogodišnje prisustvo na tržištu, „VARIPLAST“ stekao reputaciju veoma poželjnog partnera koji zadovoljava potrebe svojih kupaca u pogledu kvaliteta, kvantiteta, brzine isporuke i pouzdanosti, a istovremeno vodeći brigu o okolišu.