Nikšić: Podržat ćemo daljnji razvoj IT industrije u FBiH

0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić prisustvovao je radnom ručku kojeg je organizirala BIT Alijansa BiH, tokom kojeg je razgovarano o mogućnostima bolje saradnje između Vlade FBiH i IT industrije.

Kompanije iz IT sektora u Federaciji BiH zapošljavaju više od 11.000 radnika, ostvaruju prihod veći od milijarde KM, od čega od izvoza usluga i proizvoda ostvaruju više od 70 posto ukupnih prihoda.

Premijer Nikšić istaknuo je kako je IT industrija u FBiH jedna od najbrže rastućih grana privrede, te kako se radi o kompanijama koje su pokazale da su konkurentne u globalnim okvirima.

– Mi u Vladi FBiH prepoznajemo potencijal ove industrije i želja nam je da produbimo saradnju te da radimo zajednički na unaprjeđenju poslovnog ambijenta, te kreiranju i provođenju mjera koje će osigurati daljnji napredak i razvoj ove grane industrije. Želja nam je da u ovom mandatu Vlade IT industrija dostigne broj zaposlenih od nekih 20.000 radnika, te udvostruči svoje prihode, što će imati značajan utjecaj na ukupni razvoj naše, ne samo privrede, već i ukupnog društva. S tim u vezi posebno važnim korakom smatramo nedavno utvrđene prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi te poticajima razvoja male privrede – poručio je Nikšić.

Predsjednica Upravnog odbora BIT Alijanse Amina Karić naglasila je kako ovo udruženje pozdravlja opredjeljenje Vlade FBiH da otvoreno razgovara sa predstavnicima IT kompanija i što su već pokrenute konkretne aktivnosti koje bi trebale osigurati značajnu podršku daljnjem razvoju ovog sektora.

– Posebno se to odnosi na prijedlog zakona o poduzetničkoj infrastrukruri koji je Vlada uputila u parlamentarnu proceduru, a koji je premijer Nikšić prezentirao tokom razgovora. Također značajne pozitivne efekte očekujemo i od predstojeće reforme fiskalnih zakona – rekla je Karić.

Izvršni direktor BIT Alijanse Damir Maglajlić zahvalio je premijeru Nikšiću na njegovoj spremnosti da radi na unaprjeđenju položaja IT industrije koja ima veliki potencijal za dodatno zapošljavanje.

– Posebno smo zahvalni premijeru Nikšiću što nam je prezentirao planove Vlade kada je u pitanju reforma fiskalnih zakona. Ohrabruje nas činjenica da Vlada FBiH uviđa potencijal ove industrije i vjerujemo da ćemo nastaviti daljnju saradnju sa ciljem daljnjeg razvoja i napretka IT industrije – naglasio je Maglajlić.