Nijemci uložili najviše novca u nekretnine u Crnoj Gori

0

Njemački državljani i kompanije uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca.

Neki prodaju i imovinu u Njemačkoj kako bi u Crnoj Gori pokrenuli turistički biznis, prenio je Dojče vele.

Petočlana porodica Oberender iz Koburga u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj u junu prošle godine prvi put je posjetila Crnu Goru.

Samo dva mjeseca kasnije kupili su kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara. Vratili su se kratko u Njemačku, da bi je od novembra trajno zamijenili Crnom Gorom.

– Raspitivali smo se kod prijatelja za više zemalja, Bugarsku, Mađarsku, čak i Meksiko. Kao djeca smo bili nekoliko put na odmoru u Jugoslaviji, u Dubrovniku. Već odavno nam se sviđa mentalitet ljudi ovdje, a posebno kad kažu: Vi u Njemačkoj radite, a mi u Crnoj Gori živimo – kažu Anja i Ralf Oberender za Dojče vele.

Oboje su informatičari, a Ralf i inženjer elektrotehnike. Kćerke Hana i Ela već su se upisale u osnovnu školu u Ulcinju i uče crnogorski jezik, a njihovim stopama će uskoro i mali brat Maks.

Svoj dom u Njemačkoj su stavili na prodaju i čekaju kupca. Oberenderovi su samo jedna od njemačkih porodica koja se doselila u Crnu Goru u posljednjih godinu dana.

Po podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Njemačke.

Da je pojačano interesovanje Nijemaca za dolazak pokazuje i to što su prošle godine njemački državljani i kompanije uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori.

Strani građani i kompanije kupili su u prvih 10 meseci 2022. nekretnine u vrijednosti od 370 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Na prvom mjestu su Nijemci sa 57 miliona eura, a prate ih do sada neprikosnoveni Rusi sa 50 miliona, prenosi Tanjug.