NHTSA: Tesla Model 3 najsigurniji automobil ikada testiran u SAD-u

0

Iz Tesle su se pohvalili najnovijim rezultatima testiranja svojeg zadnjeg modela električnog automobila, Modela 3. 

Od ranije je poznato kako su Teslini automobili na testovima sigurnosti postizali vrhunske rezultate, a Model 3 je kod Agencije za sigurnost prometa (NHTSA) u SAD-u zabilježio ocjenu “5 zvjezdica” u svakoj testiranoj kategoriji i potkategoriji.

Najnoviji podaci dobiveni od iste Agencije Tesli su potvrdili još jedan rekordan podatak. Naime, od svih automobila testiranih od 2011. godine na ovamo, NHTSA je Modelu 3 (Long Range Rear-Wheel Drive inačica) dala najbolju ocjenu što se tiče vjerojatnosti zadobivanja ozljeda – ona iznosi manje od 6%.

Da slika za Teslu bude još bolja pobrinula su se njihova druga dva vozila, Modeli S i X koji su se na ovoj ljestvici plasirali na drugo i treće mjesto.

Iz kompanije pojašnjavaju da je za visoke sigurnosne karakteristike zaslužan dizajn Modela 3 kod kojeg je masa unutar vozila raspoređena otprilike kao kod automobila sa središnje smještenim motorom. Težište je postavljeno nisko i u sredinu što automobilu daje bolju upravljivost ali ga i štiti od prevrtanja. Prostor za putnike i baterije dodatno je ojačan, a sve sile koje se stvaraju pri sudarima preusmjerene su dalje od kabine.

Tu su i standardni sigurnosni dodaci poput zračnih jastuka, napredno osmišljenih zona gužvanja metala koje apsorbiraju udarce, te čvrsti materijali od kojih su izrađeni dijelovi smješteni na kritičnim zonama – a sve to čini Model 3 najsigurnijim automobilom za putnike koji se trenutačno može nabaviti.

Bug.hr