Nekoliko dana nakon pompeznih ostavki, isti ljudi izabrani za direktore EP HZHB

0

U javnosti je ovih dan odjeknula vijest da je kompletna Uprava Elektroprivrede HZHB sa sjedištem u Mostaru podnijela ostavku.

Marinko Gilja je bio generalni direktor, dok su ostali članovi Uprave, odnosno izvršni direktori, bili Robert Lesko, Ante Tutiš, Zoran Tabak, Ilija Bakalar, Ivica Prskalo i Drago Bago, izvještava BiznisInfo.ba.

Iz kompanije je rečeno da je Uprava procijenila da treba pomladiti kadrove, da trebaju doći novi kadrovi i iz tih razloga svi direktori na čelu s generalnim direktorom su podnijeli ostavku.

Negirali su da je Uprava kriva za veliki gubitak od čak 81 milion KM u prošloj godini, te naglasili da to nema veze s ostavkama. Za loš rezultat u 2022. rekli su da je posljedica izrazito nepovoljne situacije na tržištu električne energije te loše hidrologije.

Slično obrazloženje nekoliko dana kasnije je dao i lider HDZ-a Dragan Čović, koji je također rekao da se radi o podmlatku kadrova.

Vlada Federacije je u četvrtak, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dala saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje vršilaca dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva do okončanja konkursne procedure, a najduže na vremenski period do dvanaest mjeseci.

Zanimljivo je da su u novu Upravu, doduše sad kao vršitelji dužnosti, imenovni većinom isti kadrovi, uz nekoliko izmjena.

Drago Bago, koji je bio izvršni direktor, imenovan je za v.d. generalnog direktora, dok su za vršitelje dužnosti izvršnih direktora imenovni Robert Lesko, Anabela Brekalo, Dražen Zelenika, Ilija Bakalar i Ivica Prskalo.

Novi direktori su, dakle, samo Anabela Brekalo i Dražen Zelenika, dok su svi drugi već bili u Upravi, i ostat će na pozicijama do godinu dana, a možda i duže ako budu ponovo birani. Razlika je i to što je Gilju na mjestu generalnog direktora zamijenio Bago, koji je bio jedan od izvršnih direktora.

Inače, poznato je da se vršiteljima dužnosti mnogo laške upravlja, odnosno da su oni pod većeom kontrolom Vlade jer im mandat može biti prekinut bilo kada.