Neko je upravo kupio veliki udio u gigantu bh. vojne industrije

0

Na Sarajevskoj berzi danas je ostvaren veliki promet dionicama kompanije Pretis Vogošća, koja je jedan od lidera vojne industrije Bosne i Hercegovine.

Naime, prometovano je dionicama ove firme u vrijednosti od 14,3 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba. U sklopu 23 transakcije prometovano je 1.403.341 dionica, po prosječnoj cijeni od 10,20 KM.

Prodati udio predstavlja čak 33 posto vlasništva u ovom vojnom gigantu.

Ko je prodao a ko kupio dionice, bit će poznato nešto kasnije. No, ko god da stoji iza ove akvizicije – postao je drugi najveći suvlasnik kompanije.

Najveći dioničar je Federacija BiH koja drži kontrolni paket od 51 posto. Sa preostalih 49 posto dionica slobodno se trguje na berzi. Te dionice većinom su u vlasništvu investicionih fondova.

Kako smo nedavno pisali, Pretis je kompanija u velikom usponu. Prošle godine su povećali prihode za oko 22 miliona KM na 76 miliona KM, i skoro udvostručili dobit na oko 11 miliona.

Ovo je sjajan rezultat naročito ako se uzme u obzir da je kompanija 2021. poslovala s gubitkom od milion KM.

Očito je da je Pretisu vraćen stari sjaj te da kompanija vraća svjetski prestiž kakav je nekada imala, jer skoro kompletan prihod dolazi sa stranih tržišta.