Nekadašnji vlasnik Agrokora Ivica Todorić osniva stranku

0

Nekada najbogatiji čovjek u regionu, osnivač Agrokora Ivica Todorić najavio je da će osnovati svoju stranku i ići samostalno na izbore.

– Prije šest godina započelo je neprijateljsko preuzimanje imovine u Hrvatskoj. Grupa Borg i Plenković napravili su plan i krenuli sa zavjerom, s jedne strane su rekli da sam ja kriminalac, a s druge da je Agrokor u problemima. Ja sam kroz ove vrijeme uložio velik trud da bih pokušao da dokažem istinu. Na tom poslu sam uspio, osim dvije stvari koje javno nisam komunicirao – rekao je Todorić.

– Nakon što su neprijateljski preuzeli privatnu imovinu da bi uspjeli sa svojom namjerom, trebalo im je 40 kompanija unutar Agrokora i sve one su morale biti insolventne. Ali, istina je da ni jedna kompanija nije bila insolventna, oni su to unaprijed znali. Imali su monstruozan plan, oni su odlučili da se sudužničke garancije knjiže u dug Agrokora. Agrokor je bio dužan i taj dug od 14 milijardi kuna knjižio i on bio dužan, ali su garanti sudužnici bili nekoliko Agrokorovih kompanija – dodao je.

– Iza njih su stajale službe ruske, pa nažalost i američke, a protiv mene je stala i hrvatska Vlada. Mislim da sam napravio pametne poteze, trebalo je sačuvati u to vrijeme glavu. Martina Dalić je došla u moju kancelariju i rekla direktno: prepiši. Mislite da to nije prijetnja? Poruke sam dobijao, nemoguće je bilo suprotstaviti im se u tom trenutku – rekao je Todorić.

– Ja sam svu svoju imovinu ostavio u Agrokoru, vodio sam je u budućnost. Ovo su šokantne brojke. Njihov kapital, gotovo ga nema, da nisu prodali Ledo i to knjižili, ništa. Stručnjaci meni kažu da u životu nisu vidjeli ovakvu situaciju. Hrvatski sud je utvrdio 35 milijardi duga od 50 milijardi prometa. Ovi danas, Fortenova, imaju promet od 30 milijardi i 33 i po milijarde duga. Mi smo bili najveća kompanija u Sloveniji, u Bosni i Hercegovini, u Srbiji. U Hrvatsku i njihove industrije sam ulagao milijarde i zato smo imali dug – kazao je.

– Ja ću osnovati svoju stranku, ići ćemo samostalno na izbore. U Hrvatskoj je potrebno nacionalno jedinstvo svih stranaka. Ja sam za višestranačje. Moramo se organizovati, promijeniti Hrvatsku i ići naprijed. Kad se podigne optužnica protiv ovih, ja ću objaviti ime svoje stranke – rekao je Todorić, prenio je Seebiz.