NASA otkrila vodu na Mjesecu

0

Naučnici su uspjeli da prikupe neoborive dokaze o postojanju vode na Mjesecu, koja nam možda može biti i dostupna. Ovo otkriće će sigurno uticati na buduće misije na Mjesec za koje se NASA uveliko priprema.

Sve do devedesetih godina se pretpostavljalo da je Mjesečeva površina suha, s obzirom na to da nema atmosferski sloj koji bi ga štitio od Sunčevih zraka. Onda su svemirske letjelice koje su kružile oko Mjeseca uočile naznake leda u velikim i nepristupačnim kraterima u blizini njegovih polova.

Zatim su 2009. spektrometri na indijskoj svemirskoj letjelici „Čandrijan-1“ zabilježili svjetlosne talase koje emituje voda sa Mjesečeve površine. No, i pored toga, naučnici nisu mogli sa sigurnošću da tvrde da je to zaista voda ili hidroksil koji se sastoji od jednog atoma kiseonika i jednog atoma vodonika, a koji se nalazi u mineralima.

No, kako je NASA saopštila, Kejsi Honibal iz NASA-inog Godard svemirskog centra u Merilendu i njegove kolege, mjerenjem talasnih dužina sunčeve svjetlosti koja se odbija od Mjesečeve površine potvrdili hemijski sastav koji nedvosmisleno upućuje da je u pitanju voda.