Narednih dana kreće izgradnja ključne ceste kroz srednju Bosnu

0

Pripremni radovi na izgradnji brze ceste Lašva – Nević Polje na koju se čekalo 15-ak godina počeli su krajem juna.

U narednim danima izvođač će započeti glavne radove u skladu s predviđenom dinamikom. Riječ je o prvoj dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce, od poslovne zone Vitez do Nević Polja.

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru u aprilu je potpisan ugovor za izgradnju ove dionice. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik firme Hering d.d. Široki Brijeg, objavljeno je iz JP Autoceste FBiH.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi oko 75 miliona KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci.

Podsjetimo, dužina sekcije ceste Lašva – Nević Polje je 4,8 kilometara, a na ovoj sekciji gradit će se četiri mosta i jedan vijadukt.

U sklopu izgradnje ove dionice brze ceste predviđena je i regulacija rijeke Lašve na mjestima gdje je u koliziji s trupom ceste.

Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Cilj izgradnje ove dionice jeste povezati zapadnu BiH, odnosno Bihać, Cazin i Veliku Kladušu, preko Ključa, Jajca, s centralnim dijelom na Koridoru 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom.