Nakon vakcina protiv korone, ovo je nova “zlatna koka” farmaceutske industrije

0

Nagli porast potražnje za lijekovima za pretilost bio je centralna tema najvećeg svjetskog sajma industrije farmaceutskih usluga u Barseloni prošle sedmice na kojem je u fokus došao procvat firmi koje pune i sastavljaju brizgalice za samoinjektiranje.

Eksplozija prodaje lijeka za mršanje Wegovy, puštenog na američko tržište sredinom 2021. godine, pretvorio je dansku farmaceutsku kompaniju da u najvredniju firmu u Evropi, piše Reuters.

Američki konkurent Eli Lilly postao je ove godine najvrednija svjetska zdravstvena kompanija uoči odobrenja lijeka za dijabetes Mounjaro kao tretmana za mršanje u SAD-u, a koje se očekuje do kraja ove godine.

Dok svijetom vlada kriza pretilosti, stručnjaci predviđaju da bi tržište lijekova za mršanje moglo dosegnuti 100 milijardi dolara do 2030. Neke firme, poput West Pharmaceutical Servicesa, čija je cijena dionice porasla 37 posto u proteklih godinu dana na krilima te potražnje, već proizvode dijelove za injekcijske olovke i izdašno zarađuju na tome, piše Poslovni.hr.

Druge, specijalizirane za dijelove proizvodnog procesa za injekcije, mjerkaju kako povećati udio tržišnog kolača i razmišljaju o povećanju svojih proizvodnih kapaciteta.

Oba lijeka Wegovy i Mounjaro, koji se daju jednom sedmično, nazivaju se agonisti GLP-1 receptora i izvorno su razvijeni za dijabetes tipa 2, a smanjuju glad.

– Imati kapacitet za zadovoljenje potražnje GLP-1 danas je zlato. Postoji i „utrka u naoružanju“ da se osvoji taj tržišni udio – rekao je viši investicijski bankar za zdravstvo u Jefferiesu Tommy Erdei.

Specijalizirani postupak punjenja brizgalica koje se koriste u olovkama, koji se naziva aseptično ili sterilno završno punjenje, posebno je tražen. Kompanija Thermo Fisher odlučila je konvertirati zgradu koja proizvodi tablete i pilule u svojoj tvornici u Sjevernoj Karolini u SAD-u kako bi obavljala sterilne završne radove, rekao je glasnogovornik firme Reutersu.

Tri izvora rekla su da će se na lokaciji odrađivati poslovi povezani s GLP-1. Iako ne otkrivaju ime klijenta, Thermo već puni Wegovy olovke za Novo Nordisk u Sjevernoj Karolini.

Fujifilm Diosynth Biotechnologies, podružnica japanskog Fujifilm korporacije, očekuje da će do kraja ove godine objaviti veliki ugovor s firmom za sterilno punjenje i završne procese u proširenim pogonima u Teksasu i Danskoj, rekao je Reutersu izvršni direktor Lars Petersen.

Velike farmaceutske kompanije često su se okretale „outsourcingu“ u pojedinim dijelovima proizvodnje kako bi uštedjele novac, no Novo Nordisk i Eli Lilly računaju na stručnost ugovornih proizvođača lijekova u novijim tehnologijama (poput sterilne završne obrade), rekao je Andre Valente, partner u londonskom uredu L.E.K. Consultinga, koji savjetuje investitore o zdravstvu.

Nadoknada prihoda

Nakon ispuhivanja efekta vakcina protiv Covida 19, koje je proizvođačima donijelo milijarde neočekivanih prihoda, lijekovi za mršanje gledaju se kao proizvod koji može pomoći nadoknaditi gubitak prihoda.

Naime, Novo Nordisk i Eli Lilly nisu objavili pojedinosti o lancima opskrbe ili o svojim partnerima, ali ni razradili planove za povećanje vlastite proizvodnje, iako troše milijarde na širenje kapaciteta.

Iz kompanije Catalent rekli su Reutersu da imaju novi pogon za sterilno punjenje i završnu obradu koji će biti operativan u tvornici u Italiji 2024., a izvor sa sajma rekao je da će izgradnja druge proizvodne linije na istoj lokaciji izgledno započeti čim završi tekući posao.