Nakon povlačenja iz BiH, KKR postaje jedan od najvećih proizvođača auto-dijelova na svijetu

0

Kompaija Fiat Chrysler postigla je dogovor o prodaji svog biznisa auto-dijelova za više od 7 milijardi dolara. Proizvođač automobil će prodati svoju diviziju Magneti Marelli japanskoj firmi Calsonic Kansei za 6,2 milijarde eura (7,2 milijardi dolara), a na taj način će nastati jedan od najvećih dobavljača auto-dijelova na svijetu.

Direktor Fiat Chryslera Mike Manley rekao je da je kompanija istraživala niz mogućnosti za diviziju Magneti Marelli prije nego što je odlučila da je proda japanskoj firmi.

Inače, zanimljivo je da je japanska firma u vlasništvu privatnog investicionog fonda KKR, piše BiznisInfo. 

Ovaj fond nedavno je prodao većinski udio u kompaniji Media Group koja je snažno prisutna u BiH, odnosno u čijem su vlasništvu kablovski operater Telemach, televizije Nova, N1, Sport klubovi itd.

Poremećaji u industriji

Inače, ovaj ugovor dolazi u trenutku kada se u industriji automobilskih dijelova dešavaju poremećaji, koji su uzrokovani rastom električnih autombila, tehnologije autonomnih (samovozećih) vozila itd.

– Ova industrija je prošla kroz teške promjene posljednih godina a faza koja dolazi bit će još više dinamična – rekao je Beda Bolzenius, direktor firme Calsonic Kansei.

Dvije kompanije auto-dijelova sada će zbirno imati godišnji prihod od 15,2 milijarde eura i skoro 200 postrojenja i istraživačkih centara širom svijeta. Očekuje se da će dogovor biti zaključen u prvoj polovini naredne godine.

Kopanija Calsonic Kansei započela je s radom prije 80 godina i pravila je radijatore za Nissan, koji je bio njen najveći dioničar do ulaska KKR-a prošle godine.