Najveći pad prodaje automobila u Velikoj Britaniji još od Drugog svjetskog rata

0

Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji prošle godine pala je za gotovo 30%, što je najveći godišnji pad od 1943. godine, jer su mjere zatvaranja uvedene s ciljem suzbijanje širenja koronavirusa pogodile taj sektor.

Potražnja je u 2020. godini iznosila 1,63 miliona automobila, pokazali su preliminarni podaci Društva proizvođača i trgovaca automobila (SMMT). Najvaći pad od čak 97% evidentiran je u aprilu, prvom mjesecu u kojem je na snazi bila potpuna blokada, izvještava agencija Reuters.

Prodajna mjesta u junu su se postepeno otvarala.

“Izgubili smo gotovo tri četvrtine miliona vozila tokom tri ili četiri mjeseca i to nikada nismo nadoknadili”, rekao je izvršni direktor SMMT-a Mike Hawes. Izložbeni saloni u Engleskoj ponovo su zatvoreni tokom druge blokade u novembru, ali mnogi su se bolje pripremili s opcijama “klikni i odvezi”, omogućavajući više kupovina, ali i dalje vodeći padu od 27% na godišnjem nivou.

Ovi rezultati najniži su još od 1992. godine a ovo je najveći pad od 1943. godine kada se Britanija borila u Drugom svjetskom ratu te je svoju industriju prenamijenila u te svrhe.

Prošle godine sektor je iščekivao trgovinski ugovor sa svojim najvećim izvoznim tržištem, Evropskom unijom. Dogovor je postignut 24. decembra, što znači da su izbjegnute trenutne carine i poremećaji, ali je sektor upozorio u srijedu na dodatne troškove.

Od novih automobila, otprilike svaki peti je bio s dizelskim motorom a svaki desti bio je električno i plug-in hibridno vozilo.

D.S.