Najveći pad dionica u istoriji evropskih tržišta

0

Evropske dionice potonule su u četvrtak 11,5 posto, najviše u istoriji trgovanja, budući da ulagače nisu umirile mjere koje su vlade i centralne banke najavile kako bi suzbile epidemiju koronavirusa.

Evropski berzovni indeks STOXX 600 zaključio je trgovanje na 294,93 boda. Od sredine februara oslabio je gotovo za trećinu.

Paralelno je STOXX indeks volatilnosti, pokazatelj straha na tržištima, porastao na najviši nivo od finansijske krize 2008.

Koronavirus brzo se širi po svijetu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, što je odvratilo trgovce od rizične imovine, poput dionica.

Danas je u fokusu bila Evropska centralna banka (ECB), koja je najavila novi program kupovine imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i finansiranje ekonomije poljuljane krizom s koronavirusom.

Unatoč najavljenim povoljnim kreditima bankovne su dionice pale, posebno u Italiji, čiji je berzovni indeks zaključio trgovinu u minusu od gotovo 17 posto, najvećem u istoriji.

“Što se tiče banaka, problem zapravo nije toliko ponuda kredita koliko potražnja, s obzirom na virus i naftni šok”, tumači Donald Calcagni iz Mercer Advisorsa.

“Tržište je poteze ECB-a protumačilo kao poruku da će potražnja u ekonomiji još više oslabiti”, dodaje Calcagni.

Pao je i španski berzovni indeks, koji također obuhvata puno bankovnih dionica, i to 14 posto.

Među gubitnicma izdvajao se i sektor putovanja i zabave, koji je pao 13,2 posto, pritisnut padom dionica Air France KLM-a, Lufthanse i vlasnika British Airwaysa IAG, nakon što je SAD ogrančio putovanja iz Evrope.

Dionica Lufthansa zaključila je trgovinu u minusu 14 posto, kliznuvši na najniži nivou gotovo osam godina budući da je zbog epidemije bila prisiljena obustaviti prodaju dijela poslovanja podružnice za catering OSG.

“Pad može zaustaviti stabilizacija broja novih slučajeva zaraze u Italiji, kao što je slučaj u Kini”, zaključuje Calcagni.

Hina