Najveći graditelj u Sarajevu zaradio desetine miliona i ne namjerava stati

0

Sve to mu je donijelo ogromnu zaradu, a postao je vjerovatno najveći graditelj stambenog prostora u poslijeratnom Sarajevu

Tihomir Brajković iz Kiseljaka, jedan od najbogatijih Bosanaca, zaradio je proteklih godina milione maraka na izgradnji stambenih objekata u Sarajevu, piše BiznisInfo.ba.

Njegove kompanije izgradile su stambene komplekse Tibra i Bulevar na Stupu, potom naselje Nova otoka a sada i veliki kompleks Avenija kod GRAS-a.

Sve to donijelo je ogromnu zaradu, a Brajković je postao vjerovatno najveći graditelj stambenog prostora u poslijeratnom Sarajevu.

Naselja Tibra i Bulevar

Pritom treba uzeti u obzir da se na ovome ne namjerava zaustaviti, već da u planu ima gradnju novih objekata na zemljištu koje je već kupio.

Kako su poslovale kompanije

Firma Tibra-Pacific lani je imala veliki rast prihoda, što je nastavak trenda. Kompanija je prošle godine imala prihode od 45,7 miliona KM, u odnosu na 32,6 miliona iz 2022. godine.

Neto dobit se lani popela na visokih 14,1 milion maraka, dok je godinu ranije bila 12,6 miliona KM.

U vlasništvu Tibre je kompanija Nova otoka koja je lani imala prihod od oko milion KM, i dobit od 422 hiljade. Godinu prije prihodi su bili 1,5 miliona a dobit oko 871 hiljadu maraka.

Naselje Nova Otoka

Druga firma čiji je vlasnik Tibra – Bulevar – lani je imala prihode od skoro 18 miliona maraka a čista zarada je iznosila oko 6 miliona KM. Ova firma je najveći promet imala 2022. kada je uprihodovala 66,5 miliona KM i zaradila oko 14,7 miliona KM.

Brajković je, preko Nove otoke, vlasnik i firme Avenija, koja je investitor u novi stambeni kompleks čija se izgradnja upravo privodi kraju, a koji se nalazi kod GRAS-a. Ova firma je prošle godine imala prihode od 236 hiljade KM i dobit od oko 63 hiljade maraka.

Avenija kod GRAS-a je najnoviji izgrađeni objekat

Očito se tek očekuje zarada od ovih stanova, koja će sigurno biti enormna kada se uzme u obzir da je riječ o velikom stambenom kompleksu na dobroj lokaciji, te da su cijene stanova otišle „u nebo“ u posljednje vrijeme.

Brajković je vlasnik još nekih kompanija a planira i gradnju novih objekata širom Sarajeva.

Podsjetimo da je preko svoje firme Palace Investment planirao gradnju nebodera na Marindvoru, iza hotela Holidej. Ta investicija je zaustavljena i ostaje da se vidi da li će biti realizovana u budućnosti.

Gradnja na Marindvoru zasad zaustavljena

Također, Tibra je vlasnik zemljišta u sarajevskom naselju Čengić Vila na kojem je također planirana gradnja velikog stambenog kompleksa. Prošle godine su se građani ovog naselja izjasnili se protiv izmjena regulacionog plana “Hepok Čengić Vila II” kojim je predviđena izgradnju novih objekata.

Zemljište na Čengić Vili

Kao i prethodnom slučaju, ostaje da se vidi da li će se investitor u budućnosti uspjeti izboriti da ovdje ipak izgradi objekte.

Na kraju, treba reći da je Brajković očito učio usput te da se kvalitet i izgled njegovih objekata vremenom popravljao. Nakon Tibre koja je imala brojne nedostatke pa čak postala i simbol urbanističkog promašaja, kasniji objekati su puno bolje izgledali i nije bilo zamjerki ni građana ni samih stanara.

Naravno, ako izuzmemo činjenicu da u dobrom dijelu sarajevske javnosti vlada generalno negativan sentiment o gradnji novih zgrada, naročito nešto visočijih, jer se smatra da one doprinose dodatnom pogoršanju kvaliteta zraka i smanjenu slobodnih, zelenih površina.

Na kraju, Brajković investira i u Hrvatskoj. Nedavno smo pisali da je počeo s gradnjom luksuznih vila u Dubrovniku.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba