Evo šta (i gdje) tačno Tibra želi graditi na Čengić Vili

0

Građani sarajevskog naselja Čengić Vila izjasnili su se protiv izmjena regulacionog plana kojim je predviđena izgradnju novih objekata.

Javna rasprava u Općini Novi Grad održana je 6. februara a izazvala je veliki interes građana.

Nadležni su predstavili izmjene regulacionog plana “Hepok Čengić Vila II” koji podrazumijeva izgradnja zgrada sa sedam, osam i devet spratova. Riječ je o stambeno-poslovnim objektima.  

Foto: BiznisInfo.ba

Predviđena je i izgradnja višespratnih garaža kao i nove ceste kojom bi se povezale ulice Azize Šaćirbegović i Kraljice Jelene.

Zanimljivo je da je vlasnik dijela zemljišta na kojem je predviđena gradnja stambenog kompleksa firma Tibra Pacific iz Kiseljaka u vlasništvu Tihomira Brajkovića, izvještava BiznisInfo.ba.

Naime, najveći objekat čija je gradnja planirana u ovom naselju je stambeno-poslovni kompleks koji se sastoji od više spojenih objekata, a čija je visina do 9 spratova.

Foto: BiznisInfo.ba

Ovaj kompleks nalazio bi se na zelenoj površini pored ceste kojom prolazi trolejbus, a odmah pored Bosmala (u smjeru Švrakinog sela i Dobrinje).

Tibra posjeduje dio zemljišta upravo na mjestu gdje je planirana gradnja ovog kompeksa.

Tibra, doduše, posjeduje samo dio ovog zemljišta, dok je ostatak u vlasništvu drugih građana, a najveća parcela u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo.

Foto: BiznisInfo.ba

No, već činjenica da Tibra posjeduje dio zemljišta jasno ukazuje na namjeru da baš ova kompanija gradi spomenuti objekat.

Kako nezvanično saznaje BiznisInfo.ba, Tibra je u međuvremenu pokušavala doći i do okolnih parcela koje su joj potrebne za realizaciju ovog projekta.

Brajković je, podsjetimo, jedan od najvećih graditelja u Sarajevu. Osim naselja Tibra na Stupu, izgradio je i obližnje naselje Bulevar, potom Novu Otoku, a trenutno gradi objekat Avenija kod GRAS-a. Planira graditi i zgradu između hotela Holiday i tržnog centra Alta na Marindvoru.