Najveći bh. izvoznik u problemima: Smanjena proizvodnja, ovo je razlog

0

Dok u medijima kruže priče kako se u kompaniji Aluminij Industries d.o.o. dijele otkazi, te da je smanjena proizvodnja, iz Aluminija su ovo prvo demantirali. 

U Aluminiju je po dokumentima u koje je Bljesak.info imao uvid na dan 2. oktobra zaposleno 333 radnika, dok su 20. septembra imali 331 zaposlenu osobu. Po njihovim riječima osam osoba kojima ističe ugovor 6. oktobra, neće dobiti produženje ugovora.

Kako kažu, radnici su upoznati s tim te su dobili pismeno obrazloženje i ocjenu koju su dobili od svog nadređenog. Posebno su ponosni, kako navode, na to što je 25 radnika od njih otišlo u penziju, te im se uvezao radni staž.

Pojašnjavajući napise o ”umanjenim proizvodnim pogodima” i ”velike zalihe gotovih proizvoda”, iz Aluminija su rekli kako proizvodni pogoni jesu smanjeni, ali ne zbog razloga o kojima se spekulira, nego zbog smanjene potražnje.

– Novogradnja je gotovo stala i trend su počele pratiti brojne evropske zemlje u koje izvozimo. Tamo se tvornice zatvaraju. Tržište Aluminija je na niskim cijenama. Cijena energenata i slaba potražnja uzrokovali su pad cijena aluminija. Mi imamo dva strateška partnera, koji su u ovom periodu kada je nisko tržište vidjeli priliku, htjeli su iskoristiti proizvodne kapacitete koje smo imali slobodne. Pa sada radimo preprodukciju. Kada krene tržište, na skladištima će biti dovoljno robe da se odmah može krenuti isporučivati aluminij, a i da možemo, kada se tržište pokrene, imati dovoljne proizvodne kapacitete da zadovoljimo i šire tržište – tvrde iz Aluminija.

Ističu kako su četiri mjeseca radili na punim kapacitetima, dok su ostatak radili i rade na smanjenim kapacitetima i kažu da su zajedno s partnerima spremni za buđenje tržišta.

Istaknuli su da je u njihovoj kompaniji dobro to što se vrlo lako mogu prebaciti između proizvoda, ovisno o zahtjevima kupaca, a proizvode tri vrste proizvoda – trupce, blokove i male ingote. Trenutno im je, kako su rekli, proizvodnja fokusirana na autoindustriju i na male ingote, jer je tu trenutno najveća potražnja.

Trupci i blokovi, kažu, čekaju bolje stanje na tržištu dok mali ingoti idu u proizvodnju i prodaju.

– Kada se dogodi trend na tržištu, mi se lako možemo prilagati – poručili su iz Aluminija.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, Aluminij Industries je najveći bh. izvoznik, prema podacima za 2022. godinu.