Najveća banka u Dubaiju podigla granicu za strano vlasništvo

0

Emirates NBD, najveća banka u Dubaiju u ponedjeljak je saopćila kako je povisila svoju granicu stranog vlasništva na 20% sa 5%.

Banka je najavila i kako u budućnosti ovu granicu namjerava podići na 40 posto nakon što zatraži odobrenje od dioničara i regulatornih organa.

Ahmed Bin Saeed Al Maktoum

Predsjedavajući Emirates NBD-a, šeik Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, u izjavi koju prenosi CNBC je rekao da je ovaj potez pomak ka “povećanoj likvidnosti i dubini na tržištima kapitala UAE-a”, osim što doprinosi i diverzifikaciji baze investitora banke.

Pročitajte i: Njemačka: Konkurentske banke otvaraju zajedničke poslovnice

Analitičari ističu kako bi potezi kojima kompanije povećavaju mogući nivo stranog vlasništva mogli pojačati apetit za berzama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ove godine.

SBF i Fly Dubai

Inače, šeik Ahmed bin Saeed Al Maktoum jedan je od najuspješnijih poslovnih ljudi i investitora u UAE, član vladajuće porodice te predsjednik, između ostalih i jedne od najvećih svjetskih aviokompanija “Emirates Airline”.

Podsjetimo, Al Maktoum je poznat i našoj javnosti jer je u Sarajevu boravio već dva puta, 2010. i 2019. godine, radi učešća na Sarajevo Business Forumu.

Takođe, jedna od njegovih avio kompanija “Fly Dubai” ima redovne letove sa sarajevskog aerodroma i jedan je od motora razvoja turistitičkih i poslovnih veza između BiH i UAE.