Njemačka: Konkurenti otvaraju zajedničke poslovnice

0

Njemačke banke frankfurtska Volksbank i Sparkasse u Taunusu u budućnosti će imati zajedničke poslovnice a razlog za to je smanjenje troškova.

Dok se čitava bankarska industrija bori da pronađe balans između digitalne ponude i fizičke prisutnosti zbog sve većeg broja klijenata koji sa bankom posluju preko kompjutera ili mobitela i dok se rapidno smanjuje broj filijala u bankarskom sektoru širom zemlje, dvije banke došle su na ideju kako zadržati poslovnice a smanjiti troškove.

“Der Spiegel” prenosi kako će nove zajedničke poslovnice biti otvorene 4 dana u sedmici: o klijentima će dva dana brinuti Sparkasse a dva Volksbank. Kada je red na Sparkasse, poslovnica će imati vizuelni identitet u crvenoj boji, a druga dva dana biće u plavoj.

No bez obzira na to čiji je red da se brina o klijentima, oni će u svakom trenutku moći biti usluženi. Logotipi banaka neće više biti prisutni u podružnicama koje će kako navodi Reuters nositi naziv „finansijske tačke“ (Finanzpunkt).

Nacionalni model?

Poslovnice su za sada planirane na području Taunusa, a iz Sparkassea su na upit novinara njemačkog BILD-a rekli je da već postoje takve podružnice na dvije lokacije.

Isprobani koncept trebao bi se u budućnosti proširiti na čitavo područje, trenutno ove dvije banke imaju dvostruko prisustvo na nešto manje od 50 lokacija.

A hoće li se model proširiti i na cijelu zemlju?

“Nemamo planove u ladici”, rečeno je za BILD.