Najniža plata u RS idućoj godini iznosiće 520 KM

0

Najniža plata u idućoj godini iznosiće 520 KM, utvrdila je Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade da je ova odluka donesena nakon što Ekonomsko-socijalni savjet na prethodnim sjednicama nije uspio postići konsenzus o najnižoj plati, jer su poslodavci iznijeli stav da nisu u mogućnosti da daju platu veću od 500 KM, a predstavnici sindikata tražili su 550 KM.

“Donesena je odluka da iznos bude 520 KM, a najniža plata u Republici Srpkoj u ovoj godini bila je 450 KM, što znači da će najniža plata biti veća za 70 KM”, pojasnio je Milunović i dodao da je Vlada donijela ovu odluku imajući u vidu ekonomska kretanja i mogućnosti.

Na pitanje novinara da li ima šanse da polovinom godine plata bude povećana ponovo, on je rekao da treba pratiti kretanja i mogućnosti.

Prema njegovim riječima, najniža plata u Srbiji je 255 eura, a u Federaciji BiH 410 KM.

“Ukoliko bude prostora i ako ekonomske mogućnosti to dozvole, sigurno neće biti prepreka da se najniža plata podigne na viši nivo”, naveo je Milunović.

On je dodao da se očekuje da u idućoj godini prosječna plata, koja sada iznosi 917 KM, bude 1.000 KM.

Milunović je dodao da je na današnjoj sjednici Vlade bilo riječi o socijalnom zbrinjavanju radnika koji su zbog stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla.

“U ovoj godini budžet za tu namjenu iznosio je šest miliona KM, a današnjom odlukom Vlade obezbijeđeno je 2.331.164 KM za uplatu doprinosa za penzijsko – invalidsko osiguranje 988 radnika u 19 preduzeća. Zaključno sa 27. decembrom, uključujući i predloženu odluku, bilo bi socijalno zbrinuto putem javnog poziva 153 radnika, a doprinosi za PIO biće uplaćeni za 965 radnika i za 133 radnika biće uplaćeni doprinosi za osiguranje od nezaposlenosti”, rekao je Milunović.

On je naveo da u Republici Srpskoj ima još 6.929 radnika koji imaju potrebu za socijalnim zbrinjavanjem i uplatom doprinosa, za šta je potrebno 25.139.811 KM.

Srna