Najbogatiji Italijani imaju novi biznis koji već vrijedi 3 milijarde eura

0

Najbogatija porodica u Italiji, čija kompanija Ferrero Group je stvorila brendove kao što su Ferrero Rocher, Nutella i Kinder, diverzificirala je svoj portfelj izvan tradicionalnih čokoladnih proizvoda i ušla u sektor keksa i kolačiča. Ova “sporedna” djelatnost sada posjeduje imovinu u vrijednosti od skoro 3 milijarde eura.

Porodica Ferrero započela je posao otvaranjem slastičarne u sjevernoj Italiji koja je koristila lješnjake kao način za nadoknadi ograničene zalihe kakaa u to vrijeme. Nakon Drugog svjetskog rata izrasli su u slastičarsku firmu, otvarajući proizvodne pogone i urede u inostranstvu.

Tokom 1960-ih lansirali su brendove Nutella, Kinder Chocolate i TicTac, a potom su proširili asortiman proizvodima uključujući Ferrero Rocher. Michele Ferrero uspio je slastičarski posao svoje porodice pretvoriti u globalni biznis sa godišnjom prodajom od oko 10 milijardi dolara.

Sin Michelea Ferrera, Giovanni koji je predsjedavajući Ferrero Grupe, započeo je vlastiti poslovni put akvizicijom prošle godine. Neto imovina kompanije mlađeg Ferrera, CTH Group, koja je pridružena grupi u porodičnom vlasništvu, porasla je prošle godine za 40 posto, na 2,8 milijardi eura, prema podacima Bloomberga.

Umanjenje poslovnog rizika

To je dijelom zahvaljujući kupovini danskog proizvođača keksa Kelsen Group za 300 miliona američkih dolara. Ferrerovo ulaganje putem CTH-a još je jedan primjer trenda bogataša za širenjem svojih poslovnih carstava izvan tradicionalnih biznisa.

Giovanni je “uspostavio svoju prisutnost na širem tržištu pakiranja slatke hrane” sa CTH-om, rekao je Guido Giannotta, direktor firme sa sjedištem u Briselu, koja pomaže u upravljanju imovinom porodice Ferrero. Taj potez “predstavlja važno rješenje umanjenja rizika, kako u pogledu kategorija proizvoda, tako i geografskog dosega”, rekao je on.

Poput porodice Ferrero, mnogi drugi najbogatiji pojedinci na svijetu diverzifikuju investicije kako bi zadržali bogatstvo kroz generacije.

Osnivač “Zare” Amancio Ortega – najbogatija osoba u Španiji – uložio je prihod od svoje modne kompanije “Inditex” u nekretnine širom svijeta, dok suosnivač “Microsofta” Bill Gates investira u rasponu od željeznica, preko poljoprivrednih poduzeća, do građevinskih firmi.

Imaju 32,9 milijardi dolara

CTH je kreiran 2016. godine i uz Kelsen Group posjeduje belgijskog proizvođača kolačića “Delacre” i američki brend slatkiša “Ferrara”.

Ferrero Group također je prošle godine zaključio ugovor u vrijednosti od 1,3 milijarde dolara za preuzimanje brenda “Kellogg” kolačića i voćih snekova.

Ukupno bogatstvo porodice Ferrero procjenjuje se na 32,9 milijardi američkih dolara.

J. Polimac