Najbogatiji Hercegovac prodao udio u sarajevskoj firmi za 4,5 miliona KM

0

Kompanije Violeta, Denix i Bony prodale su svoje udjele u firmi TP Distributivni centar Sarajevo za ukupno 9,5 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ove firme zajedno su držale nešto preko 50 posto udjela u TPDC-u, a nakon prodaje koja se desila u ponedjeljak nijedna od njih više nema dionica ove firme.

Kako smo pisali, Bingo Tuzla ima 43 posto dionica sarajevske firme (stanje prije spomenute transakcije). Još uvijek nije poznato ko je kupac udjela, odnosno da li je Bingo preuzeo većinski paket.

Ono što se zasad zna, je da je Violeta iz Gruda prodala svoj cjelokupan udio koji je iznosio  80.342 dionica ili 24,5 posto od ukupnog broja dionica. Violeta je, podsjetimo, u vlasništvu Petra Ćorluke, vjerovatno najbogatijeg Hercegovca.

Ćorluka je za ove dionice dobio oko 4,5 miliona KM, prema izračunu BiznisInfo.ba.

Novac će mu sigurno dobro doći za mnogobrojne druge investicije koje provodi i planira. Nedavno je, podsjetimo, preuzeo čapljinsku Lastu koja sada radi punom parom, a investira i u turističku djelatnost te konstantno širi kapacitete Violete.

Denix iz Srebrenika prodao je svoj udio od 65.585 dionica ili oko 20 posto. Bony iz Tuzle je prodao svojih 21.315 dionica ili 6,49 posto.

Podsjetimo da je Bingo nedavno objavio ponudu za preuzimanje svih dionica po cijeni od 27 KM po dionici, ali su to dioničari odbili. Transakcija u ponedjeljak je obavljena po cijeni od 56,52 KM po dionici.

Kompanija TP Distributivni centar Sarajevo izgradila je ove godine novi logističko-distributivni centar. Objekat u Sarajevu površine je 28.000 m2 i znatno će povećati kapacitete ovog preduzeća koje se pretežno bavi skladištenjem i trgovinom na veliko.