Najbogatiji Evropljanin pod istragom zbog pranja novca

0

Istraga će utvrditi zbog čega je želi sakriti svoje vlasništvo nad stečenom imovinom

Francuski milijarder Bernard Arnault i ruski oligarh Nikolaj Sarkisov su pod “preliminarnom istragom” zbog svoje navodne umiješanosti u “transakcije koje bi mogle predstavljati krivična djela pranja novca”, saopštio je CNN-u pariški ured javnog tužitelja.

Arnault je najbogatiji Evropljanin sa imovinom od oko 164 milijarde eura, i drugi najbogatiji čovjek na svijetu iza Elona Muska. LVMH je jedna od najvećih evropskih kompanija, koja obuhvata brendove luksuzne mode i pića kao što su Louis Vuitton i Moet & Chandon.

Tužiteljstvo je potvrdilo ranije pisanje francuskog lista Le Monde. Kao predmet preliminarne istrage, Arnault nije osumnjičen i nije optužen za nedjelo.

Tužiteljstvo je saopštilo da je dodalo dopis finansijskog obavještajnog regulatora francuskog ministarstva ekonomije (Tracfin) koji se odnosi na transakcije nekretninama u koje su uključeni i Arnault i Sarkisov preliminarnoj istrazi o operacijama ruskog oligarha u Francuskoj, koja je započela 2022. godine.

Le Monde, koji je rekao da je imao pristup dopisu, rekao je da je dopis poslao Tracfin Uredu javnog tužitelja u Lyonu u decembru 2022.

Novine navode da je slučaj brzo prebačen u ured pariškog tužitelja, koji je od nacionalnog regulatora za sprječavanje pranja novca zatražio da to istraži.

Le Monde izvještava da su prema tom dopisu firme koje pripadaju Sarkisovu kupile četrnaest nekretnina u luksuznom alpskom odmaralištu Courchevel u jesen 2018. za 16 miliona eura. To su postigli kroz složenu postavu firmi u Francuskoj, Luksemburgu i na Kipru, navodi Le Monde.

Citirajući dopis, Le Monde je rekao da se Sarkisovljevo ime ne pojavljuje u knjigama firme koja je izvršila kupovinu, nazvane SNC La Fleche, iako je oligarha opisao Tracfin kao stvarnog vlasnika kroz mrežu holding kompanija.

U istom periodu, Le Monde je naveo da je SNC La Fleche kupio još tri nekretnine u istoj četvrti od firme pod nazivom SNC Croix Realty, za 2,2 miliona eura. Sarkisov je u to vrijeme također posjedovao SNC Croix Realty, navodi Le Monde.

Le Monde, pozivajući se na dopis, navodi da je SNC Croix Realty zaradio 1,2 miliona eura od prodaje jedinica koje su kupili godinu dana ranije.

Tracfin također vjeruje da je francuski milijarder Bernard Arnault posudio 18,3 miliona eura Sarkisovu za posao preko svoje privatne holding kompanije, piše Le Monde. Prema francuskim novinama, predsjednik LVMH-a Bernard Arnault potom je kupio La Fleche u decembru 2018.

Prema Le Mondeu, Tracfinov memorandum objašnjava da je Arnault prvo posudio iznos jednoj od Sarkisovljevih firmi, prije nego što je kupio firmu koja je posjedovala tu imovinu.

Le Monde dodaje da će istraga morati “utvrditi razlog za ovu očitu nepodudarnost”, kao i “objasniti potrebu Arnaulta da pozove Sarkisova kao posrednika u ovim transakcijama“.

– Promjena krajnjeg stvarnog vlasnika stjecanja nekretnina (…) nastoji prikriti tačno porijeklo sredstava, komplicirati transakcije i identifikaciju stvarnog kupca, te odražava želju da se prikrije stvarni korisnik svih ove transakcije, tj. Bernard Arnault – napisali su istražitelji Tracfina u dopisu, potpirujući njihove sumnje u “pranje novca”.