Najbogatiji čovjek na svijetu uspješno obavio let u svemir

0

Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i troje članova posade bezbjedno su se danas vratili na Zemlju nakon 11 minuta koliko je trajao njihov let u svemir.

Oni su u raketnoj letjelici poleteli iz pustinje u Teksasu, a Bezosova kompanija “Blue Origin“ je po, uspješnom povratku letjelice, čestitala bivšim i sadašnjim članovima tima te kompanije na ovom istorijskom trenutku u istoriji svemirskih letova, prenosi USA Today.

Bezos je u svemir letio svojim raketnim brodom “New Shepard” a ovaj istorijski podorbitalni let nova je prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

Prije devet dana, njegov veliki konkurent Richard Branson obavio je uspješno prvi turistički let do svemira preko svoje kompanije “Virgin Galactic”, ali je Bezos dostigao veću visinu – 100 kilometara u poređenju sa Brensonovih 86 kilometara.

Zajedno sa Bezosom u raketnom brodu su bili njegov brat Mark, potom avijatičarka Wally Funk /82/ i tinejdžer koji je nedavno završio srednju školu Oliver Daemen /18/, kao najstarija i najmlađa osoba koje će stići do svemira. 

Fankova je bila dio grupe “Mercury 13” i prošla je obuku za Nasine astronaute početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, ali nije dobila priliku da leti u svemir zbog svog pola.

Dimen je prva mušterija koja plaća za let Bezosovoj kompaniji “Blue origin”.

Bezos je osnovao “Blue origin” 2000. godine, a “Bloomberg” procjenjuje njegovo bogatstvo na 206 milijardi dolara.