Naftni gigant: Jači smo nego ikad

0

Saudi Aramco izronio je iz napada na svoje naftne objekte “jači nego ikad”, rekao je izvršni direktor Amin Nasser u poruci upućenoj zaposlenicima kompanije, dodajući da će puna proizvodnja nafte biti ponovo uspostavljena do kraja ovog mjeseca, prenosi Reuters.

Napadi od 14. septembra na postrojenja Abqaiq i Khurais, neka od najvećih u Saudijskoj Arabiji, prouzrokovali su burne požare i značajnu štetu koja je prepolovila proizvodnju sirove nafte najvećeg svjetskog izvoznika, smanjivši proizvodnju za 5,7 miliona barela dnevno.

“Požari koji su trebali uništiti Saudi Aramco imali su posljedice koje nisu bile planirane: potakli su nas 70.000 da reagujemo brzo i pouzdano, a Saudi Aramco je iz ovog incidenta izašao jači nego ikad”, rekao je Nasser u internoj poruci povodom saudijskog nacionalnog dana, koji će se obilježavati 23. septembra.

“Svaka sekunda se računa u trenucima poput ovih, i da nismo brzo reagovali na suzbijanju požara i preduzeli brze napore na obnovi, uticaj na naftno tržište i globalnu ekonomiju bio bi daleko pogubniji”, kazao je Nasser.

Prepolovljena proizvodnja

Šest dana nakon napada koji je pogodio srce saudijske energetske industrije i intenzivirao višedecenijsku borbu sa glavnim suparnikom Iranom, državni naftni gigant Aramco u petak je pozvao novinare da obiđu postrojenja, vide štetu koja je na njima načinjena kao i napore na obnovi.

Hiljade zaposlenih i izvođača radova povučeno je iz drugih projekata kako bi svakodnevno radili na ponovnom uspostavljanju proizvodnje. Aramco dostavlja opremu iz Sjedinjenih Država i Evrope za obnovu oštećenih objekata, rekli su novinarima zvaničnici Aramca.

Kompanija je već vratila dio izgubljene proizvodnje i vratit će se na nivo prije napada krajem septembra, rekao je Nasser.

“Ni jedna pošiljka našim međunarodnim kupcima nije promašena ili otkazana kao rezultat napada i mi ćemo nastaviti ispunjavati svoju misiju pružanja energije koja je svijetu potrebna”, piše u poruci koja je u posjedu agencije Reuters.