Načelnik bh. općine na tenderu eliminirao sam sebe

0

Dok u BiH tenderi i javni pozivi nerijetko služe za “štele” i manipulacije, načelnik Općine Foča u FBiH Mujo Sofradžija potpisao je zaključak kojim je na javnom pozivu eliminirao sam sebe i poljoprivredno zemljište dodijelio boljem ponuđaču.

Predmet javnog poziva bilo je poljoprivredno zemljište na lokalitetu Cvilina kod Ustikoline – njive Vukovo polje površine 4.081 i Rasadnik sa 22.109 kvadratnih metara.

Radi se o parcelama koje je Sofradžija i ranije koristio, ali je samostalni poljoprivredni proizvođač “Čengić” ponudio 0,054 KM, umjesto Mujinih 0,032 KM po kvadratnom metru, te je Sofradžija sportski “priznao poraz”.

– Na ovaj poziv nisam se prijavio s pozicije načelnika, jer sam ovo zemljište koristio od 2013. godine do maja ove godine i redovno plaćao sve obaveze. Mislim da bi se na isti način trebali provoditi svi javni tenderi u državi, da svi trebamo biti jednaki i ravnopravni, jer kada bi ovako funkcionisali vlast i država, građani bi tek tada osjetili neku sigurnost. Nepravda je najveći uzrok odlaska ljudi iz BiH – kazao je Sofradžija za Avaz.

Sofradžija je za općinskog načelnika izabran na prijevremenim izborima 2021. godine, a do preuzimanja dužnosti, ali i danas, bavi se poljoprivredom.