Na Tjentištu otvoren „bio špajz“

0

U Nacionalnom parku „Sutjeska“ danas je otvoren „bio špajz“ u kojem turisti, uz suvenire, mogu da pazare domaće prehrambene tradicionalne proizvode, poput sira, meda, raznih džemova i hercegovačka vina.

„Bio špajz“ se nalazi ispred hotela „Mladost“ uz magistralni put Foča-Gacko.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalnog parka „Sutjeska“ Dejan Pavlović rekao je da je riječ o sertfikovanim proizvodima koje kontrolišu nadležne ustanove.

„Uslov je da su proizvodi domaći, od lokalnog stanovništva, i naša vrata su otvorena svima koji imaju takve proizvode. Trenutno u ponudi imamo sireva iz Trebinja, Gacka i sa Zlatnog Bora kod Foče, zatim med iz Hercegovine, vina iz Hercegovine, džemove iz Foče“, rekao je Pavlović.

U priustvu brojnih zvanica, Pavlović i načelnik opštine Foča Radisav Mašić svečano su danas otvorili ovaj objekat.

Predrag Džokić, jedan od dvojice vlasnika firme „Zlatni bor“, koja prema starom švajcarskom receptu proizvodi tvrdi „zlatni sir“, istakao je da je Nacionalni park „Sutjeska“ nosilac turizma u opštini Foča i da su rado podržali ovu ideju.

„Ovdje je veliki protok turista, pogotovo stranaca i želimo da promovišemo svoj proizvod na ovom prelijepom mjestu. Zasad je u prodaji samo ‘zlatni sir’, a uskoro očekujemo da za prodaju bude spreman i naš drugi sir ‘zlatni tom’, koji brže sazrijeva“, rekao je Džokić.

On je naveo da su prvi kupci u „bio špajzu“ još prije njegovog zvaničnog otvaranja bili turisti iz Slovenije, ocijenivši da će „zlatni sir“, ali i drugi proizvodi imati dobru prođu.

Džokić je pozvao i druge proizvođače organske hrane da na ovaj način podrže Nacionalni park i da se ujedno se oslone na njegove kapacitete. (Srna)