Na prodaju najskuplja nekretnina u SAD-u

0

Mega vila od 105.000 kvadratnih stopa, poznata kao “The One”, u dijelu Bel Aira u Los Angelesu, u petak je ponuđena na prodaju za 295 miliona dolara, što je čini najskupljom nekretninom u Americi.

Nekretnina, koja je nastajala deceniju, bila bi najskuplja kuća ikad prodana u SAD-u ako dobije traženu cijenu – nadmašivši 238 miliona dolara vrijednu kupovinu stana na Manhattanu od strane Kena Griffina.

Ako se brzo ne proda, “The One” ide na aukciju u februaru i bit će prodanta onome ko ponudi najveću cijenu.

To je moderno remek-djelo – rekao je Branden Williams iz The Beverly Hills Estates, koji predstavlja posjed zajedno s Aaronom Kirmanom iz Aaron Kirman Group u Compassu.

Uz rekordnu cijenu, “The One” također dolazi s historijom drame, tužbi i dugova. Izgradio ju je Nile Niami, holivudski producent koji je postao trgovac nekretninama, koji ju je promovirao kao “najveći i najskuplji moderni dom u Americi”, s konačnom traženom cijenom od 500 miliona dolara.

Kako su troškovi rasli, Niamijev dug za kuću narastao je na više od 180 miliona dolara.

Mega vila je prošle godine otišla u stečaj. Kao dio stečajnog sporazuma sklopljenog prošlog mjeseca, trebala je biti prodana na aukciji koja bi počela 7. februara.

Ljudi koji su uključeni u sudski proces rekli su da će se “The One” morati prodati za oko 200 miliona dolara samo da bi se vratio dug, uključujući naknade za aukciju i druge troškove.