Musk pretekao Buffetta po bogatstvu

0

Direktor Tesle Elon Musk prestigao je Warrena Buffetta na Bloombergovom indeksu milijardera kako bi postao sedma najbogatija osoba na svijetu. Musk sada ima oko 70 milijardi dolara, oko milijardu više od Buffetta koji je trenutno na 10. mjestu najbogatijih ljudi.

Muskovo bogatstvo poraslo je u petak više od 6 milijardi dolara, javlja Bloomberg, nakon što su Tesline dionice porasle 10,8 posto na rekordnih 1.544 dolara po dionici. Tržišna vrijednost kompanije dostigla je 286,5 milijardi dolara.

Musk posjeduje 20,8 posto Teslinih dionica, pa njegov udio vrijedi nešto manje od 60 milijardi dolara. Musk je također suvlasnik SpaceX-a, kao i privatne firme za gradnju tunela.

Buffettovo bogatstvo palo je ove sedmice nakon što je darovao gotovo tri milijarde dolara u dionicama “Berkshire Hathawaya” u dobrotvorne svrhe – što je dio njegovog plana da većinu svog bogatstva podari kroz filantropske aktivnosti.

Tesline dionice porasle su za više od 500 posto u posljednjih 12 mjeseci, i to je sada najvrednija je auto firma na Zemlji.