Musk ponovo najbogatiji čovjek na svijetu

0

Elon Musk je povratio poziciju najbogatije osobe na svijetu. To je, prema podacima Bloomberg Billionaires indeksa, koji procjenjuje da je neto vrijednost direktora Tesle sada oko 192 milijarde dolara, u poređenju sa 187 milijardi dolara izvršnog direktora LVMH, Francuza Bernarda Arnaulta, koji je pao na drugo mjesto.

Dva centimilijardera, termin koji se koristi za ljude s bogatstvom većim od 100 milijardi dolara, mjesecima su se borili za prvo mjesto. Ove sedmice, Arnaultovo bogatstvo je palo nakon pada dionica LVMH-a u srijedu, prema proračunima Bloomberga.

Arnault je nadmašio Muska u decembru, pošto je njegovo bogatstvo poraslo zbog buma u prodaji luksuzne robe koji je pomogao da se poveća cijena dionica LVMH-a. LVMH, jedan od najvećih svjetskih konglomerata, dom je luksuznih brendova koji uključujući Louis Vuitton, Dior i Celine.

Musk je, u međuvremenu, uživao u velikom usponu na svjetskoj listi bogataša posljednjih godina jer je njegovo bogatstvo direktno povezano s bogatstvom Tesle, proizvođača električnih automobila. Njegova najveća imovina su dionice ove kompanije, čiji je vlasnik oko 13%, navodi Bloomberg.

Osim Tesle, Musk je takođe izvršni direktor SpaceX-a, kompanije za istraživanje svemira te vlasnik društvene mreže Twitter.

Dionice LVMH-a ove godine su porasle za 19,7%, dok su Tesline u dosadašnjoj godini porasle za 65,6%, prenosi Investitor.me.