Musk po bogatstvu opet iza Bezosa

0

Elon Musk, koji je u petak postao najbogatija osoba na svijetu, prema podacima Forbesa, izgubio je u ponedjeljak to mjesto nakon što su dionice njegove kompanije Tesla pale blizu 8 posto.

Nakon kratkog boravka na vrhu liste najbogatijih, Teslin milijarder ponovo je druga najbogatija osoba na svijetu nakon što je njegovo bogatstvo u jednom danu palo za skoro 14 milijardi dolara.

Akcije proizvođača električnih vozila, kompanije Tesla, pale su u ponedjeljak za gotovo 8%, što je Muskovu neto vrijednost smanjilo za 13,5 milijardi dolara, na 176,2 milijarde dolara. Tako je, nakon što je prošlog petka nakratko pretekao izvršnog direktora Amazona Jeffa Bezosa kao najbogatiju osobu na svijetu, Musk opet pao na drugo mjesto, prema procjeni Forbesa.

Sada zaostaje oko 6 milijardi dolara za Bezosom koji ima neto vrijednost od 182,1 milijardu dolara. Dionice Amazona u ponedjeljak su pale za više od 2%, što je smanjilo i neto vrijednost Bezosa za 3,6 milijardi dolara.

Potaknuto skokom cijena Teslinih dionica, Muskovo bogatstvo povećalo se za oko 150 milijardi dolara od marta 2020. godine, kada je iznosilo 24,6 milijardi dolara.

Tesline dionice porasle su više od 720% u 2020. godini, a već su dobile dodatnih 12% u prvoj sedmici 2021. Tesla se pridružio indeksu S&P 500 krajem decembra 2020. godine, što je potez koji je i dionice povećao.

Najvrjedniji svjetski proizvođač automobila Tesla proizveo je pola miliona automobila 2020. godine – dio proizvodnje u globalnim gigantima poput GM-a i Toyote.

Uprkos padu bogatstva u ponedjeljak, Musk je i dalje za nekih 20 milijardi dolara bogatiji od treće najbogatije osobe na svijetu, francuskog tajkuna u sektoru luksuzne robe Bernarda Arnaulta (danas vrijednog 154,6 milijardi dolara).

D.S.