Musk: Najvažniji Teslini proizvodi 2022. neće biti automobili

0

Najvažniji Teslini proizvodi ove i sljedeće godine neće biti automobili već softver koji ih pokreće autonomno i humanoidni robot od kog kompanija očekuje da olakša rad ljudi u fabrici, izjavio je Elon Musk, glavni izvršni direktor američkog proizvođača električnih vozila.

“Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu autonomnu vožnju koja je bezbjednija od ljudskog upravljanja vozilomi. Bio bih šokiran”, rekao je Musk, dodajući da će potpuna autonomna vožnja postati “najvažniji izvor profitabilnosti za Teslu”, izvještava Reuters.

Musk kaže da je to nezamislivo dobro sa finansijskog stanovišta, navodeći kao primjer da bi robotizovan taksi (robotaksi) povećao iskorišćenost vozila za pet puta, pošto bi vlasnici mogli da šalju svoje automobile da taksiraju kada im nisu potrebni za privatne poslove.

Smjela obećanja najpoznatijeg milijardera u industriji električnih automobila suočavaju se sa velikim izazovima, od tehnologije do regulative, ocjenjuje britanska agencija uz konstataciju da Tesla i druge kompanije u oblasti automobilskih tehnologija godinama unazad nisu uspjeli da ostvare svoje ciljeve sa softverom za autonomnu vožnju.

Musk je takođe rekao da njegovi inženjeri rade na lansiranju humanoidnog robota sljedeće godine, nazvanog Optimus, koji bi na kraju mogao da riješi globalni nedostatak radne snage, dok bi u prvoj fazi mogao da nosi robu širom fabrike.

“Mislim da to (robot) ima potencijal da s vremenom postane značajnije od poslovanja sa vozilima”, dodao je on. (Tanjug)