Mtel izašao iz vlasništva svoje firme u BiH, sprema se ulazak Britanaca

0

Kompanija Mtel Banjaluka, koja je u vlasništvu Telekoma Srbija, prodala je svoju kompaniju u BiH “Sky Towers Infrastructure”.

Ovo se navodi u informaciji koju je kompanija uputila dioničarima i investitorima, izvještava BiznisInfo.ba.

– U skladu sa strateškom odlukom, Mtel a.d. Banja Luka je zaključio ugovor o kupoprodaji i prenosu 100% udjela vlasništva u zavisnom društvu “Sky Towers Infrastructure” d.o.o. Banja Luka. Na osnovu navedenog, u registru poslovnih subjekata, izvršen je upis promjene vlasništva nad udjelom u društvu “Sky Towers Infrastructure” d.o.o. Banja Luka – stoji u informaciji.

Novi vlasnik banjalučke firme je istoimena firma iz Srbije – Sky Towers Infrastructure Beograd.

PROČITAJTE JOŠ – Plaćajte Mastercard mobilnim novčanikom i ostvarite povrat novca i do 15 KM

Naime, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Priprema za prodaju Britancima

Ova promjena vlasništva nad banjalučkom firmom očito je priprema za ono što dolazi, a to je prodaja spomenute infrastruture britanskom divu. Naime, prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju telekomunikacionih antenskih stubova.

Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori, kupuje britanska firma Actis GP LLP.

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove.

Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potvrdio je nešto kasnije da Telekom Srbija privodi kraju posljednje detalje prodaje 1.827 ovih stubova britanskoj kompaniji Aktis GP.

No, ustvrdio je da se ovdje se ne radi o strateškoj infrastrukturi, jer se prodaju samo stubovi, ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.  Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca.