Mostarski trgovac: Industrija nam je poharana, okrenimo se turizmu!

0

Da je Mostar već sada u jeku turističke sezone uvjerili se se novinari Dnevnog lista tijekom posjeta staroj gradskoj jezgri koja je bila preplavljena domaćim i stranim turistima. Po svemu sudeći, trgovci i stare zanatlije imaju pune ruke posla.

Jedan od njih je i Adnan Badžak, poznati trgovac u jednoj maloj radnji smještenoj pri samom ulazu u Stari dio grada Mostara, koji se već punih 40 godina bavi izradom slika, tanjura i raznih predmeta od metala bakra, a ovaj posao je kako kaže naslijedio od svog oca, a sada želi da tu tradiciju prenese na svog sina.

Usprkos mnogo provedenih godina u svom poslu i dalje sa istom ljubavlju i žarom, kao i prvog dana priča o ovom zanatu. Svakodnevno izrađuje razne suvenire, a sve kako bi fascinirao strane turiste i prolaznike.

“Ovdje radim 40 godina i ovo je, što se posjećenosti tiče, zaista vrhunac. Trenutno sam u mirovini, ali svaki dan dolazim u radnju, kako bih pomogao sinu i naučio ga ne samo izradi bakra, već kako da se ophodi prema mušterijama, što je danas vrlo važno, posebice ako želite privući što više turista, kupaca”, kazao je Badžak u razgovoru za Dnevni list.

Iako je tek počela turistička sezona, Badžak ističe da je zadovoljan prodajom, a ono što turisti najviše kupuju jesu razni suveniri, pa i poneki ručni rad.

”Ovih dana, posjećenost je zaista vrhunac. Uglavnom se kupuju sitnice, mali suveniri, narukvice, pokoji ručni rad s motivom Starog mosta. Najčešće uzimaju stvari od 1 do 10 eura. Ali opet, to se kompenzira kvantitetom prodaje tako da se ne mogu žaliti”, kaže Badžak, dodajući kako su ranije turisti puno više kupovali, a nije bila rijetkost da kupe i neki njegov rad koji stoji 200-300 ili 500 maraka, što sada to i nije baš slučaj.

Kaže kako se čak i u zimskom razdoblju događa turizam, što prije i nije bila tako česta pojava, a sezona je bila samo šesti, sedmi i osmi mjesec u godini.

”Naročito u posljednjih 5, 6 godina počeli su pristizati razni turisti iz Južne Koreje, Japana, Malezije i Kine. Neki budu čak ovdje i tijekom cijele godine. Prava sezona vezana je za praznik Uskrs, kada dolaze uglavnom zapadnjaci u posjetu Mostaru i Starom gradu. Oni kupuju razne suvenire koji će ih podsjećati na grad Mostar, a dosta njih bude oduševljeno našim ručnim radovima, pa uzimaju fotografije, ne krijući oduševljenje”, kaže Badžak za Dnevni list.

Obzirom da je svakim danom konkurencija sve veća, on kaže da je poprilično zadovoljan i da od ovog posla čovjek može skromno da živi.

”Nakon ratnih događaja, industrija je poharana, sve je manje firmi i poduzeća, stoga mislim da se svi mi trebamo opredijeliti za turizam. Trebamo učiniti sve da turizam više oživi u ovom gradu. Ne mislim samo na nas građane, već i na državne, gradske i županijske institucije koje treba da ulože malo više napora i snage da oživi turizam. Potrebno je dovesti strance ovdje”, istaknuo je Badžak.

Ono što predstavlja ružnu sliku grada Mostara pored smeća, je svakodnevno prosjačenje koje kaže Badžak odvlači turiste iz Starog grada.

”Ima mnogo Roma koji doslovce vuku za ruku turiste da bi dobili koju marku, tako da turisti jedva čekaju završiti s posjetom Starom gradu što stvara ružnu sliku”, kazao je Badžak.