Mostar može biti centar za certificiranje kontrolora leta cijelog regiona, ali i Evrope

0

BHANSA u partnerstvu s vodećom danskom kompanijom Gate Aviation Training, specijaliziranom za upravljanje zračnim prometom, pokrenula prvi cjelokupni program obuke za kontrolore zračnog prometa, koji se u potpunosti provodi u Bosni i Hercegovini

„Prva generacija kontrolora zračnog prometa školuje se u Bosni i Hercegovini, njih 14 za oblasnu kontrolu letenja i 11 za prilazne kontrolore letenja. Vjerujem da Mostar može postati centar koji će certificirati kontrolore leta za cijeli region, ali i Evropu i nema razloga da budemo u zaostatku“, istakao je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto.

Kako je naglasio direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Davorin Primorac, obukom kontrolora zračnog prometa u vlastitom aranžmanu BHANSA će imati potpunu kontrolu nad obrazovnim procesom te će ga moći prilagoditi svojim specifičnim potrebama i zahtjevima zrakoplovne industrije u BiH.

Naime, BHANSA je, u partnerstvu s vodećom danskom kompanijom Gate Aviation Training, specijaliziranom za upravljanje zračnim prometom, pokrenula prvi cjelokupni program obuke za kontrolore zračnog prometa, koji se u potpunosti provodi u Bosni i Hercegovini.

Izvršni direktor i suosnivač kompanije Gate Aviation Training Dirch Jans je rekao da u svijetu vlada velika potražnja za kontrolorima letenja i da je ovaj program prilika koja BiH otvara nove mogućnosti.