Morate li voljeti ono što radite da biste bili uspješni?

0

Treba li voljeti svoj posao i raditi stvari samo iz ljubavi? O tome se danas u svijetu vodi velika debata. Neki smatraju da su ljubav i strast neizostavne komponente uspjeha. Drugi tvrde da je to velika podvala kojom se ljude uvjerava da rade za manju platu i u lošijim uslovima.

Evo šta je jedan od najuspješnijih motivacionih govornika svih vremena Džim Roh (Jimu Rohn) napisao o tome treba li da volite ono što radite ili ne:

Morate voljeti ono što radite, to ljudi kažu. Ali to ne mora zaista da bude istina. Ono što je istina jeste da morate voljeti priliku, priliku da izgradite život, budućnost, zdravlje, uspjeh i bogatstvo.

Kucanje na tuđa vrata možda nije nešto što volite da radite, ali ćete voljeti mogućnost onoga što se krije iza tih vrata.

Neko kaže: Ja kopam kanale. Moram li voljeti kopanje kanala? Odgovor? Ne, ne morate voljeti kopanje kanala, ali ako je to vaša prva stepenica na ljestvici uspjeha, morate misliti ovako: drago mi je što mi je neko dao priliku za kopanje kanala, dobro ću kopati kako ne bih morao to dugo da radim.

Može vas inspirisati to što ste možda pronašli nešto, iako pravite početničke greške, i iako to nije nešto idealno, baviti se nečim što još niste sasvim savladali. Ne morate to voljeti, samo morate naučiti da cijenite priliku – i osobu koja je vjerovala u vas prije nego što ste vjerovali u sebe, osobu koja vam je donijela dobre vijesti, koja vas je otkrila.

Prigrlite li odgovornost koju donosi nova prilika, uskoro ćete otkriti da vam samopouzdanje raste, da od skeptika postajete vjernik.

I, ubrzo ćete, kad budete razgovarali s ljudima, otkriti najuzbudljiviju mogućnost na svijetu. Svaka osoba koju susretnete, šta bi ona vama mogla postati? Mogućnosti su neograničene. Prijatelj za cijeli život, kolega za godine koje dolaze. To su velike stvari i, ponekad, kad tek počinjemo, ne vidimo koliko su velike.

Prije nego što podlegnete iskušenju da odustanete ili se obeshrabrite, sjetite se da je uspjeh posljedica dugoročne predanosti, vjere, discipline, stava i nekoliko stanica na tom putu. Možda vam se ne sviđa stanica na kojoj ste danas, ali vjerujte da i ona vodi do velikih prilika u budućnosti.

(Stratego.hr)