Moody’s razmatra smanjenje kreditnog rejtinga Italije

0

Rejting agencija Moody’s ne isključuje mogućnost smanjenja kreditnog rejtinga Italije, ali kaže da će sačekati da sagleda sve politike koje donese vlada u Rimu prije nego što ažurira svoju ocjenu boniteta te zemlje.

-Naši rejtinzi se ne odnose na to da li su politike ispravne ili loše. Naši rejtinzi su samo rangiranje kreditnog rizika, oni predstavljaju procjenu ”da li ćete vratiti novac u potpunosti i na vrijeme”, rekao je za CNBC Kolin Elis, direktor za kreditnu strategiju u Moody’su.

Navodeći da se Moody’s “ne rukovodi kratkotrajnim kretanjima ili reakcijama bilo tržišta ili političara”, on je, ipak, dodao da se trenutno “razmatra smanjenje” aktuelnog rejtinga Italije.

Rejting agencije pružaju smjernice investitorima o tome koliko je rizična kupovina dužničkih hartija neke države ili kompanije. Moody’sova ocjena rejtinga se smatra krucijalnim tržišnim testom za italijansku vladu i potencijalno bi mogla da uzdrma tržišta u Evropi ukoliko bude objavljeno smanjenje rejtinga, ocijenjuje CNBC.

Dodaje da do ovakve najave dolazi pošto italijanska vlada planira razne promjene u svojoj ekonomskoj politici, poput povećanja javne potrošnje, mijenjanja ranijih reformi penzijskog sistema i obustavu planiranog povećanja poreza na promet.

Italija radi na pripremi budžeta za 2019. godinu, koji bi trebalo da pošalje Evropskoj komisiji na analizu do sljedećeg ponedjeljka.

Očekuje se da će Moody’s i agencija “S & P Global” objaviti svoje najnovije ocjene rejtinga za Italiju do kraja ovog mjeseca. (Tanjug)